четвер, 12 вересня 2013 р.

Про "Електронний Тернопіль"

Цікаво взнати  думки  тернополян та й мешканців інших міст,  в першу чергу наших  добрих довголітніх приятелів про ідею створення у Тернополі великого проекту з робочою назвою "Електронний Тернопіль". Велике прохання: залишайте у коментарях своє бачення, пропозиції та побажання.  У випадку якихось технічних неполадок - пишіть на мою електронну пошту khanas.volodymyr@gmail.com

14 коментарів:

  1. А мож напишеш детальніше про проект? ))

    ВідповістиВидалити
  2. Гадаю Тернопіль вже достатньо комп'ютеризований та інтернетизований, щоб говорити про такі речі. Сам особисто пропонував деяким чиновникам спростити бюрократію в їх відомствах через застосування Інтернету та навіть безкоштовного програмного забезпечення. Частково це вже реалізується, частково це реалізується через одне місце, але тішить що навіть повільний, але рух вперед вже є. Присутні кілька перешкод:

    1. Чиновники бояться змін. Завжди при любих реформах є час, коли вилазять збої і викликають агресію в людей, і якраз не вистачає волі, аби це компетентно і спокійно згладити та виправити.

    2. Не вистачає грошей на популяризацію, просування і розвіювання всіх страхів, що можна втратити гроші і час, використовуючи якісь ІТ-новинки.

    3. В Тернополі таки бракує кваліфікованих кадрів, які би якісно згодились працювати на тернопільські зарплати. Бракує керівників, які би дуже чітко собі уявляли модель чи процес і чітко могли поставити задачу виконавцям.

    4. Певні ганебні моменти старої системи.

    Якщо є ідея, якщо вона грамотно описана, є гроші на розробку, впровадження, підтримку і просування, є виконавці - це треба робити.

    ВідповістиВидалити
  3. Юрко Кулик. А шо тут коментувати? ідей є багато. Одна з них - з приміщення недобудованої бібліотеки зробити міні сіліконову долину!

    ВідповістиВидалити
  4. До цієї теми я б пропонував такі заходи:

    1. Продовжити і поширити встановлення веб-камер по місту. Але робити це за планом, логічно, з користю для всіх. Не якісь окремі закутки показувати, а найбільш репрезентативні місця. Це дуже допоможе презентації міста. Наприклад, покажіть залізничний вокзал, може - у кількох ракурсах, так само - автовокзал, Збаразький поворот, тощо.

    2. Електронний документооборот у лікарнях. Це замінить паперові картки. Експеримент на цю тему вже розпочався у деяких областях. Електронний облік у медицині - це величезний може бути прорив. З усіх точок зору! Це може ліквідувати черги. АЛЕ! - дуже сильно при цьому зростають вимоги до БЕЗПЕКИ ІНФОРМАЦІЇ. Тому що медична інформація про людину віднесена до конфіденційної і охороняється законом. Тому тут має бути особливий контроль і специфічне програмне забезпечення. Хоча - якщо зараз успішно працює інтернет-банкінг, то в медицині все це також можна зробити.

    3. Електронний документообіг у міській раді, щоб людина могла відслідкувати шлях проходження своєї заяви-звернення. Це має бути неважко. Так само це стосується підготовки рішень міської ради.

    ПРОБЛЕМА: Найбільша проблема у запровадженні нових електронних технологій це те, що керівники, які відповідають за прийняття рішень на цю тему, просто НЕ РОЗУМІЮТЬ про що йдеться. За моїми спостереженнями - 40 років, це приблизно той вік, який розділяє покоління яке готове до нового елетронного світу, від старших, які просто БОЯТЬСЯ, а іноді - ПАНІЧНО БОЯТЬСЯ комп"ютера! Максимум, на що дехто готовий - це використання електронної пошти - раз на тиждень ))) І то - мейл.ру ! Прикольно бачити аде\есу ел. пошти свободівця-чиновника на мейл.ру - де вона офіційно контролюється російськими спецслужбами... )))

    ВідповістиВидалити
  5. Я впевнена, що стала б активним користувачем подібного проекту. Радити щось не можу, адже мало орієнтуюся у подібних речах, а от як користувач безумовно оцінила б ваші старання. Але згідна із Святославом - тут створити якусь систтему не допоможе. Дійсно, потрібно пустити молодь до роботи, або принаймні пенсіонерів трохи призвичаювати до "завтрашнього дня". Бо здебільшого попри інтерес до сучасних технологій, наше старше покоління далі за "Однокласники" боїться вийти. Зрештою, це є проблемою якраз і тих чиновників радянської закалки, які на папері вже давно освоїли інтернет, а в житті не вміють власну пошту прочитати. Якраз із інтрнет-освіти цих людей треба починати. Якщо вони оцінять переваги якогось впровадження, приміром того ж "Електронного Тернополя", зрозуміють, що це зручно- то зможуть донести це до людей.

    ВідповістиВидалити
  6. Крім того, можна створити спільний освітній проект. Значний обсяг навчальної, просвітницької інформації, методичних матеріалів можна представити на відповідній платформі. Молодь, та й люди старші, вже вміють отримати освіту самостійно, а тому можуть скористатись навчальними матеріалами, додатково поглиблювати (або ж поновлювати) знання

    ВідповістиВидалити
  7. Всім привіт! Я погуглив "Електронний Тернопіль" і нічого суттєвого не знайшов!)))
    Володимир, а де все таки є матеріали про цей проект? Чи це тільки ідея у блозі? Є ж якісь напрацювання? Доречно було б поділитись. Які задачі стоять на меті проекту? Яка його доцільність? Аналоги вже якісь вивчали? Чи нема кому?)
    Читав у фейсбуці пост Ігора Гірчака, цікаво буде ознайомитись з його пропозиціями, він має системний підхід і не-аби який успішний досвід у написані і в впроваджені різноманітних проектів. А ще має відповідну компетенцію, щодо інфраструктури міст і необхідні зв'язки. Гірчака в робочу групу! Чому? - Для прикладу, хтось із вас, окрім нього, чув що таке франдрайзинг? (це не смішно)Чи про запровадження системи якості обслуговування ISO?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за пропозиції. Я ось теж погуглив "франдрайзинг" і нічого не знайшов взагалі. Але спробую знайти або Ігоря "допитаю"... :-))

      Видалити
  8. http://lypa.com.ua/2013/10/18/u-ternopoli-predstavyly-systemu-elektronnoho-upravlinnya-mistom/

    ВідповістиВидалити