четвер, 13 листопада 2014 р.

Про Майдан на "Громадському просторі"


Минає рік. Рік, що змінив країну. Змінив світ. Навіть не знаю, чи зможу щось додати до своїх очікувань, котрі були у мене у листопаді 2013. 

Сталося так, що для мене особисто Євромайдан розпочинався з твітів у потязі, яким я випадково саме в той час їхав до Києва. Уже зранку син Василь розповів про враження, про те, що це «їх» Євромайдан. За день я занотував у своєму деннику: "Направду все дуже просто. Я був у Києві на "Майдані" тоді, коли його ще так не називали... у 1988- 91-х-, був тоді, коли він був помаранчевим... Сьогодні буду у Тернополі і робитиму все, що зможу. Навіть, якщо, на перший погляд це нічого не змінить, робитиму. Чому? Бо цього хочуть діти... терпіти таку владу не можна, цього вимагає життя... Як не ми, то хто?" 

Через рік я можу лише повторити ці слова. Майдани по всій країні і їх перемога у лютому, російська агресія і чудеса самоорганізації, упевнили мене в тому, що ми можемо змінити і країну, і світ. І нам це вдається. Хронічно не вистачає часу, але ми вчимося і змінюємося, і змінюємо довколишній світ. 

Так, на жаль, мало очевидних змін сталося у сучасній політиці. І українській, і міжнародній. Мало. Набагато менше, аніж очікувалося. Але ми це змінимо. Бо народження Нової України у крові Небесної Сотні Майдану, народження водночас з гибеллю тисяч бійців на війні з «руськім міром» утверджує нові світоглядні цінностіЦінності вільної людини у вільному світі. 

Ми в боргу перед батьками, бо не можемо забезпечити спокійної старості. Але нам не соромно перед дітьми, бо ми були поруч з ними на барикадах. Мусимо діяти. Українські Майдани всіх років мають бути досліджені. Маємо творити новий суспільний рух, назвіть його аналогом польської «Солідарності», в основі якого мали би бути цінності всіх Майданів гідності. 

Дякую за можливість висловитися. Дякую всім людям доброї волі, хто був з нами. І фізично, і подумки. Хто продовжує бути з нами і боротися за завтра. 

Хочу скористатися нагодою і закликати долучитися до однієї з наших ініціатив. ІЦ "Майдан Моніторинг", спільно з Бережанським інформаційним порталом, збирає спогади людей про події, котрі відбувалися в усіх куточках України і далеко поза її межами впродовж періоду, який увійшов в історію під назвою "Євромайдан" для архівування та подальшої публікації. 

Свої спогади та фото просимо надсилати за електронною поштою spogadmaidan@gmail.com. В часи розвинутих інтернеткомунікаційних технологій, ініціатори збору спогадів все ж просять знайти час і написати такі спогади від руки. Це важливо для ІСТОРІЇ. Листи просимо надсилати за адресою: Бережанський інформаційний портал, площа Ринок 1 , Бережани, Тернопільська обл., Україна. 47500. Дуже бажано, окрім імені та прізвища, вказати свій вік та місце проживання. 

За вільних людей у вільній країні! 
Фото з сином. Перший день Майдану гідності
Текст з порталу "Громадський простір"

Немає коментарів:

Дописати коментар