четвер, 26 травня 2016 р.

Дністровська хвиля...

У 2010 року в Тернополі Басейнова рада Дністра, до складу якої входили представники областей України і Молдови вирішила щорічно відзначати Міжнародний день Дністра в другу суботу липня. Зізнаюсь, що жодного разу не брав участі у таких заходах, хоча до проголошення цього дня приймав участь у десятках природоохоронних та іміджевих акціях, що стосувались цієї ріки .
Більше того, вважаю, що свят у нас і так занадто. Однак відвідини родинного села одразу після візиту країнами Вишеградської групи заставили мене написати цих кілька рядків. Почну з того, що річка, на березі якої я виріс, обміліла, менше стало води у дідівській криниці.  А це ті струмки, котрі живили Дністер, який щоріч міліє. Водночас мусимо пригадати, що про цивілізаційну роль цієї ріки, що старанно замовчувалася в радянській і дореволюційній російській історіографії.

Ввважаю, що Академія спроможности громад є тією інституцією, котра може водночас спричинитися як до повернення історичної пам’яті про культурно-цивілізаційні витоки і виклики порубіжжя Дністра(екологію, правничу культуру, культуру самоврядування, художню культуру, економіку тощо, ) так і вплинути на наші візії майбутнього, і тим, що визначатиме місце України в родині європейських народів. 
Саме тому запрошую до обговорення циклу заходів (фестин) з відзначення Дня Дністра під робочою назвою "Дністровська хвиля" . Їх мета – збереження Дністра і як символу історичної тяглості, і як своєрідне повернення в колективний історичний імаджинаріум, і як збереження річки для наших нащадків. Іншим важливим результатом могло би стати визначення місця Дністра   в локальній ідентичності багатьох громад України, Молдови та Польщі. Форма "Дністроваої хвилі" не мусить бути уніфікована : поєднання наукових доповідей і диспутів з сплавами на байдарках, музичні програми і конкурси малюнків, круглі столи і фотопленери. Врешті решт - прибирання території і селфі на фоні Дністра... Також, враховуючи обмаль часу,  заходи можуть відбутися у невеликій кількості громад.
Чекаю Ваших відгуків.
На  моїх знимках - Дністер у різні часи на терені Тернопілля
П.С. Ідея акції обговорювалась під час форуму "Дністер-ріка єднання" і увійде до тексту резолюцію форуму

2 коментарі: