суботу, 17 грудня 2016 р.

Закриття "Бєлсату" могла інспірувати Москва

Неофіційні джерела повідомляють, що польський уряд прийняв рішення про зменшення фінансування телеканалу "Бєлсат" на 2017 рік на 2/3, в порівнянні з 2016 роком. І це при тому, що Комісія закордонних справ Сейму рекомендує збільшити фінансування для незалежних бєларуських ЗМІ. Більш того, неофіційні джерела стверджують, що "Бєлсату", передали вказівки перевести єдиний в світі бєларуськомовний телеканал російською мовою. Ми попросили прокоментувати ситуацію директорку телеканалу "Бєлсат" Агнєшку Ромашевську-Гузи. 

Радіо Рация:(РР) Пані директорко, ще в четвер на засіданні Сейму Комісії закордонних справ посли задекларували, що виступають за збільшення фінансування бєларуських медіа, посилення підтримки громадянського суспільства та бєларуських поляків. На засіданні був  віце-міністр закордонних справ, який з цим погодився. Як так відбувається, що в Сеймі говорять одне, а виходить інше?
Агнєшка Ромашевська: Скажу чесно, не можу це пояснити. Я цього не розумію. Я не приймаю рішення в МЗС, тому не знаю, чому так сталося, не можу відповісти на це питання. Я була переконана, що сталося якнайкраще, добре, комісія відбулася так, як ми цього хотіли. Більше того, на щастя погодилися головні партії - і правляча партія, і обидві опозиційні. А відомо, що якби правляча партія на це не погодилася, то цієї постанови не було б. А пізніше, за кілька годин, з неофіційних джерел я дізналася, що Бєлсату мають зменшити фінансування, що де-факто означає його ліквідацію. 
РР: А якими могли би бути мотивації для такого рішення? Кому це корисно? 
Агнешка Ромашевська: На мою думку, найбільше це вигідно росіянам. Це моя гіпотеза. У той же  час є різні чутки. Кажуть, що це нема сенсу, що це не потрібно, що це псує відносини з Бєларуссю, які могли би бути дуже хорошими ... Це абсолютна неправда, що "Бєлсат" якось суттєво впливає на відносини з Бєларуссю. Це не так, але різні чутки поширюються. Але кому це дійсно потрібно, то це росіянам і т.зв. "русскому міру". Це найвигідніше їм, тому що ми репрезентуємо інформаційну політику Заходу, ми - єдиний телеканал, який мовить бєларуською, єдиний в Бєларусі. Ліквідація каналу означає, що "русскій мір" матиме ще більший вплив, а він і так  достатньо великий. 
РР: Ви говорите, що це буде вигідним росіянам. А чи не виключаєте Ви, що ініціатива такого рішення могла бути придумана не у Варшаві і навіть не в Мінську, а в Москві? 
Агнешка Ромашевська: Звичайно, інспірація, це можна визначити так, інспірація для такого рішення могла придумувватись в Москві, думаю, що це цілком можливо. Адже фактично, для Росії така річ найвигідніша. Ми, правда, критично ставимося до режиму Олександра Лукашенка, часто його критикуємо. Але з іншого боку, заповнюємо певну нішу, певну діру, пустоту. Бєларуське телебачення, наприклад, не має матеріалів, які б навчали справжньої бєларуської історії, нема програм, які навчають бєларуською мовою (як наша "Мова Нанова"). І в цьому сенсі ми заповнюємо цей провал, ми фактично виконуємо важливу державну роль. Якщо говорити про Польщу, то ми є послами поліпшення взаємних відносин, гарантом того, що відносини будуть кращими, таким мостом між Польщею та Бєларуссю. Тому з точки зору і Польщі, і Бєларусі, ми дуже корисні. З чийого погляду ми шкідливі? З точки зору "русского міра", оскільки ми несемо погляд на світ, цінності, які пов'язані з Заходом, а не Москвою. Цінності, які пов'язані, наприклад, з поняттям "свобода", поняттям "демократія", цінністю людського життя, яку "русскій мір" досить легко трактує. До того ж "Белсат" будує білоруську національну ідентичність. З точки зору "русского міра" ми дуже шкідливі. Більш того, чим більше є різних чуток, що ми можемо розвинутися, зробити додаткову російськомовну трансмісію, тим ми стаємо шкідливішими. 
РР: У Бєларусі діє безліч російських телеканалів. І час від часу з'являється кепська інформація, що, наприклад, на літо в Бєларусь приїде до 30000 російських солдатів "на навчання". Чи в цьому контексті не варто було Заходу і Польщі, зокрема, збільшити фінансування для «Белсату», розширити його діяльність? 
Агнешка Ромашевська: Я вважаю, це абсолютно очевидним. Потрібно збільшити фінансування для незалежних ЗМІ, в тому числі для "Бєлсату", оскільки це унікальне ЗМІ, що передає із Західної Європи на територію колишнього Радянського Союзу. Більш того, можна розраховувати, що в найближчі роки такий напрямок діяльності має бути продовжений та фінансуватиметься іншими країнами. Поки що це не реалізовано, але видно, що так буде. І на мою думку, все буде йти в цьому напрямку. Це логічна думка.
РР: Що найбільш шокувало бєларусів, це чутки про перехід «Бєлсат» на російську . Багато негативних реакцій від бєларусів, що, нас тепер і поляки будуть русифіковати? Що це таке? Це якесь непорозуміння? 
Агнешка Ромашевська: Я вважаю, що робити "Бєлсат" російською - це суцільне непорозуміння. Щоб з Польщі на Бєларусь йшло телебачення російською! Це треба добре вдаритися головою, ну дуже дивна ідея. Тим більше, що русифікації в Бєларусі вже вистачає! Там вистачає своєї русифікації, ми з Польщі не повинні нічого давати додатково. Знаю, що чиновники МЗС дивляться на мене як на білу ворону, на людину, яка не знає, що відбувається, не розуміє, як виглядає світ. Я якраз дуже добре знаю, що в Бєларусі всі розмовляють російською, у мене немає ніяких сумнівів, що це так, я там було, більше 10 років займаюся Бєлоруссю, у мене багато друзів звідти. Тому я знаю, як воно є насправді. Але одна справа, як воно виглядає щодня, а друга - який у нас фірмовий знак. А наш фірмовий знак - це білоруську мову! Ми не належимо до цього фанатично, мовляв, нікому не дозволимо говорити російською , або будемо перекладати кожен російський фільм бєларуською. Ми так не робимо, вважаємо, що фанатизм - погане явище в будь-якому випадку. Але бєларуська мова якраз означає, що "Бєлсат" - це не якийсь російський канал, яких десятки, що це власне бєларуський канал. Тим, хто вважає, що потрібно зробити інакше, я б порадила подивитися на результати перепису населення, і скільки людей задекларувала російську мову як рідну. Одна справа, скільки людей нею користується, а інша - скільки людей вважає її рідною. Може вони б подумали, чому бєларуси не визнають рідною мовою російську . Тому, я вважаю, що такі вказівки можуть бути нслідком лише глибокої некомпетентності.
Адам Завальня, Беларускае Радыё Рацыя
Знимка із Всемережжя



1 коментар: