пʼятницю, 10 лютого 2017 р.

Про Городницю

По дорозі в Городницю мали нагоду обсервувати чудові краєвиди по обидва боки Дністра. Шкода, що часу на знимкування не було. Бо зимове Устечко у сонячному переливі з мосту через Дністер можна споглядати годинами. Як і Городницю, величну красу якої ми так і не змогли детально оцінити, але сьогодні не про неповторність краси Дністровського каньйону, а про боротьбу за його збереження.
Пробую стенографічно прокоментувати те, що бачили і в чому брали участь не лише для Борис Гора , а й для всіх зацікавлених і небайдужих людей. Наперед хочу подякувати Маріанна Карп'як-Кучмей за активну позицію по збереженні Дністра і гуртування небайдужих.Щасливий, що міг хоч трішки поспілкуватися не через Всемережжя! Дякую і сільському голові Дмитру Коломийчуку за запрошення на сесію сільської ради. Хочу зазначити, що громада попередньо зібрала десь 1000 підписів про заборону будівництва ГЕС , а 22 січня відбулися загальні збори мешканців села Городниця, які однозначно висловились за заборону будівництва ГЕС та водосховищ на території Городницької сільської ради.


У селі дуже поганий інтернет , однак мешканці збирають письмові підписи під петицією
Так само без груп у соцмережах частина мешканців прийшли до приміщення сільської ради перед яким відбувся імпровізований схід і зустріч з нами.
 Виступили Дмитро Коломийчук, Олександр Башта, Василь Ханас і я. Надходив час сесії, а мешканці запитували, розповідали, пропонували... Просили подякувати всім активістам руху "Вільний Дністер" і щиро не вірили мені, коли я говорив, що вони є тими справжніми активістами руху - без мандатів, регілій, посвідок, досвіду участі у сесіях ВРУ та  міжнародних конференціях. Активістами з натрудженими руками і щирим серцем... 

На сесії були присутні 13 з 14 депутатів. Попри одностайність позиції - намагались голосувати поїменно - розуміючи власну відповідальність перед майбутнім великої Ріки і свого села.   У роботі сесії, як і у сході мешканців села брали участь головний редактор газети «Край» Ігор Терлецький, сільський голова Котиківки Іван Вережак і депутат Копачинської сільської ради Іван Паламарчук. Також хочу відзначити громадську роботу місцевого пароха  Ігора Ємчука.
Внаслідок обговорень на 9 сесії сьомого демократичного скликання Городницької сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області депутати одноголосно проголосували за заборону будівництва гідроелектростанцій та водосховищ вздовж ріки Дністер на території Городницької сільської ради,  а також звернулися до районної та сільських рад району із проханням підтримати це рішення. Сільському голові Дмитру Коломійчуку доручено після підписання рішення проінформувати державні інституції та міжнародні установи про позицію городенківської громади...
Низький уклін всім городничанам!
Депутатам Верховної Ради є куди їздити вчитися...
Сесія продовжувала роботу, а ми вирушали додому, сподіваючись хоч з вікна автомобіля поспоглядати чудові краєвиди землі з багатовіковою традицією...Устечко проїжджали в сутінках... Воно було спокійне, красиве і... байдуже. 

Знимки Vasyl Khanas
Дякую Олександру Башті та Василю Ханасу за цікаве і предметне спілкування під час поїздки. Вчитися у вас можна і в автомобілі :-)

3 коментарі:

  1. http://kurs.if.ua/news/gromada_gorodnytsi_vystupyla_proty_budivnytstva_ges_ta_vodoshovyshch_vzdovzh_dnistra_51343.html

    ВідповістиВидалити
  2. http://vilne.info/2017/03/13/%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%96-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%83%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%B1%D1%83/

    ВідповістиВидалити
  3. Доброго дня всім дописувачам і читачам!!!Маю думку про це все:думаю що не поможе ніяка питиція,тому що маемо владу бариг,які думають набити тільки власні кишені.....тому в один день-всіх,хто буде йти на виселення,відселять....(хто зна куди?????)Це дуже сумно.....Дай Бог,щоб моі слова не збулися,тому що я належу до цих сіл....там народилася і там живе моя мама ,якій 92 роки....то буде страшним ударом для неі і для всіх!!!!!

    ВідповістиВидалити