четвер, 13 липня 2017 р.

про єврейський цвинтар в Усті Зеленому

Після міжнародного круглого столу "Перспективи Дністра" плотобудівельники почали ладнати пліт до мандрівки. Тим часом у нас появились перші відвідувачі. Місцевий мешканець Микола Колодніцький прийшов з онуками - Артемом та Ілоною. Цікаві діти смакували мамалигою і з радістю долучились до флешмобу "Врятуй Дністер від ГЕС". Тим часом Микола розповів, що  на околиці села знаходиться заросле окописько (єврейський цвинтар).
Ми з Наталею Віцінською почали розпитувати про його місцезнаходження. Виявилось, що воно знаходиться бкуквально за сотню метрів від нашого табору Ми кілька разів проходили поруч, однак за зарослями бачити його не могли. Наталя обіцяє  детальніше описати про побачені мацеви. А я викладаю трохи знимок. Поза всяким сумнівом,  цвинтар потрібно впорядкувати і знайти для цього ресурси. А для зацікавлених настійливо рекомендую дослідження "Таємниці єврейських кладовищ". а  також статтю Михайла Насоновського. Див також "Тексти"
П.С. Якби не приїзд Оксани, то у мене ніколи б не було такого натхнення писати такі тексти...









5 коментарів:

  1. Забудова Дністра ГЕСами призведе до знищення історичних пам'яток — краєзнавець
    На думку краєзнавця Володимира Ханаса, штучні водосховища на Дністрі поховають велику кількість пам'яток історії, зокрема і давні кладовища.
    Про це історик написав на своїй сторінці у Facebook.

    "Як би популярно розповісти Володимиру Гройсману, що його ідея забудувати Дністер ГЕСами призведе до знищення історичних пам'яток? Такі ось, як цвинтар в Устю Зеленому," — написав Володимир Ханас та опублікував фото старого єврейського кладовища.

    Цвинтар розташований в селі Устя-Зелене на Тернопільщині, на лівому березі Дністра.

    Нагадаємо, «Програма розвитку гідроенергетики до 2026 року», яку уряд ухвалив у 2016 році, передбачає будівництво 6 ГЕС у верхній течії Дністра. У державному бюджеті 2017 року вже передбачено 155 мільйонів гривень на виготовлення проектної документації. http://frankivchany.if.ua/43131-zabudova-dnistra-hesamy-pryzvede-do-znyshchennia-istorychnykh-pam-iatok-kraieznavets-123

    ВідповістиВидалити
  2. http://teren.in.ua/2017/09/20/na-ternopilshhyni-vyyavleni-shokuyuchi-fakty-budivnytstvaneshhodavno-pid-chas-robit-z-demontazhu-oglyadovoyi-yamy-dlya-avtomobiliv-na-terytoriyi-vijskovogo-mistechka-shho-v-berezhanah-na-vulytsi-brati/

    ВідповістиВидалити
  3. https://www.youtube.com/watch?v=q11OzaxzKWs&feature=youtu.be

    ВідповістиВидалити
  4. https://mediator.te.ua/2017/10/06/na-ternopilshhyni-desyatky-yevrejskyh-nadgrobkiv-vykynuly-na-smitnyk-foto/

    ВідповістиВидалити