суботу, 28 жовтня 2017 р.

про Віктора Паюка

27 жовтня 2017 року в бібліотеці-музеї «Літературне Тернопілля» відбулася творча зустріч "545 нанометрів" . В гості до тернополян завітав Віктор Паюк – відомий у світі есперантист, перекладач, дослідник. На зустрічі, зокрема,  презентували книгу перекладів з есперанто українською мовою "Зелена антологія". Чому «Зелена антологія»? Тому що символічним кольором міжнародної мови спілкування Есперанто є зелений.
Під час спілкування з учасниками презентації Віктор Паюк розповів про історію українського та світового Есперанто руху, його діячів, зокрема пов’язаних з Тернополем та Україною, свою співпрацю з відомими українськими та закордонними часописами, репрезентував свій творчий доробок, значу частину якого передав у дар бібліотеці-музею.Тарас Коковський, журналісти, студенти, представники ГО, працівники бібліотеки-музею Літературне Тернопілля. Ведучий зустрічі - регіональний координатор Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA - Володимир Ханас.
Не обійшли увагою учасники зустрічі і долю українського видання  "National Geographic", який з невідомих причин припинив своє існування в Україні і в якому з 2013 року Віктор Паюк виконував обов'язки головного контролера перекладів для українського видання. На заході зацікавлено спілкувалися письменниці Леся Коковська-Романчук і Віра Семеняк-Штангей, адвокати Станіслав Борис та Оксана Яремко, викладачка юридичного факультуту ТНЕУ Тетяна Дракокруст, художник Олег Кіналь, підприємець Юрій Кулик, богослов, літератор, фотограф і блогер

Довідково:
***Головна тема цьогорічного Мандрівного фестивалю  документального кіно про права людини Docudays UA має назву «Чотири градуси» та присвячена проблемі зміни клімату й захисту довкілля. Екологи прогнозують: до кінця сторіччя саме на стільки підніметься середня температура на Землі, що спровокує природні катаклізми на планеті. Фестиваль пропонує відвідувач(к)ам стати каталізатором змін і подивитися на питання захисту довкілля з різних точок зору – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії, екоакції. 
Один із основних кольорів, четвертий колір веселки з довжиною хвилі 520-570 нанометрів - зелений. Це колір молодості і весни, екологічних рухів і міжнародної мови есперанто ("той, що сподівається").
***
«Зелена антологія» включає українські переклади творів 33 найвідоміших поетів, що писали міжнародною мовою есперанто в ХІХ–ХХІ ст. У такому обсязі збірка есперантських віршів, перекладених на національну мову, видається вперше в світі.


Додатково:

1 коментар:

  1. https://news.online.ua/ternopil/369921220/knigi-movoyu-esperanto-prezentuvav-u-ternopoli-viktor-payuk-yakiy-zaraz-meshkae-u-ssha/
    http://tv4.te.ua/knygy-movoyu-esperanto-prezentuvav-u-ternopoli-viktor-payuk-yakyj-zaraz-meshkaye-u-ssha/

    ВідповістиВидалити