понеділок, 23 квітня 2018 р.

про жінок і боротьбу

Правду можна надовго заховати, але неможливо зовсім знищити. Книга-комікс "Воля і віра" - це поєднання художнього викладу історії і документального аналізу. Вона розповідає історію Марії Пальчак, яка стала учасницею останнього бою УПА про який і до сьогодні мало кому відомо.
Книга складається з двох розділів. Перший розділ - це комікси, а друга частина це розповідь про ці ж події, але вже на основі архівних, грунтовних дослідженнь. Це дослідження джерел СБУ, кримінальних справ та інших. Ця частина необхідна, аби зацікавлений читач зміг знайти відповіді на питання, які можуть постати після перегляду коміксів.
Авторами книги є Лєонід Бицюра, Володимир Стаюра та Віктор Уніят, ілюстратор - Ігор Биць.
Це не просто книга, це елемент, наш вклад в створення системної, інформаційної безпеки нашої держами. Мета цього проекту - руйнування міфів і стереотипів, які є руйнівними для української єдності, наприклад про те що УПА працювала з нациським режимом, а отже всі її члени є "прибічниками нацистів" і т. д.", - зазначає співавтор книги, автор ідеї, юрист, керівник Тернопільської кінокомісії Леонід Бицюра.
В цій книзі розповідається про останній бій УПА, який відбувся на Тернопільщині 14 квітня 1960 року, тобто через 15 років після завершення війни з гітлерівцями. Очевидно що ані нацистів, ані фашистів вже не було, а отже актуальним є запитання "За що тоді боролися українська армія?". Очевидна відповідь - що ця структура боролася за українську ідею, за українську державу, боролася як з нациським режимом, так і с радянським.
Під час презентації видання на Маріупольській книжковій толоці - експерт Тернопільської кінокомісії Володимир Ханас зазначив, що "чимало прізвищ жінок - учасниць повстанського підпілля до цього часу маловідоме широкому загалу. Власне - це стосується і питання жертв політичних репресій у 1937-38 роках, особливо серед національних меншин Приазов*я. Ці питання абсолютно кінематографічні і , сподіваюсь, найближчим часом будуть екранізовані. Вірю, що це буде не лише документалістика. Такі історії, як історія Марії Пальчак, заслуговують на повномасштабне художнє полотно, котре потьмарить міф про Жанну д"Арк. Питання, насправді часу і амбіцій молодих режисерів та продюсерів".
Презентація видання відбулась за сприяння організатора книжкової толоки Ігоря Гармаша, письменника та сценариста Андрія Кокотюхи та маріупольських волонтерів.
На світлині - Володимир Ханас та волонтерка толоки з примірниками видання.

Немає коментарів:

Дописати коментар