пʼятницю, 21 вересня 2018 р.

Мікола Бянько: про вибори в країні, де йде війна

Ветеран української політики Юлія Тимошенко з білбордів обіцяє новий економічний курс. Представники колишньої "Партії регіонів" самі себе переконують, що їх - більшість. З наближенням виборів заявлять про себе ще кілька важкоатлетів українського політикуму, серед яких - екс-міністр оборони Анатолій Гриценко, голова популістської "Радикальної партії" Олег Ляшко, міський голова  Львова Андрій Садовий та інші. Є між майбутніх кандидатів і досить несподівані фігури: лідер популярного рок-гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук і комік Володимир Зеленський. Бєларусам знайоме прізвище ще одного претендента, колишнього посла України в Бєларусі, Романа Безсмертного.
Секретом Полішинеля є бажання   нинішнього глави України Петра Порошенка бплотуватися вдруге. Хоча він ще поки що офіційно не заявив про свою участь у виборах, але це справа часу. 
Кілька українських соціологічних центрів уже ознайомили суспільство з рейтингами популярності політиків, які будуть змагатися за головний пост в державі. Цілком передбачувано в двійці лідерів виявилися колишня прем'єр-міністр і муза Помаранчевої революції 2004 року Юлія Тимошенко, а також глава держави Петро Порошенко. Обидва, якщо вірити даним загальнонаціонального опитування, мають підтримку в районі 10%. Далі, з невеликим відривом, йдуть Анатолій Гриценко, Святослав Вакарчук, Володимир Зеленський і колишній регіонал Юрій Бойко. За кожного з них можуть проголосувати по 7% виборців. Електорат фаворитів президентських перегонів (Петра Порошенка і Юлії Тимошенко) - це жителі Центральної та Західної України. За інших претендентів охочіше проголосували б виборці зі Сходу і Півдня. 
Політична кампанія Петра Порошенка базується на слогані "Армія. Віра. Мова ", як це випливає з написів на рекламних білбордах. Петро Порошенко прийшов до влади на хвилі обіцянок швидкого вирішення військового конфлікту на Донбасі. Кілька тижнів тому, виступаючи з нагоди Дня державного прапора, президент зізнався: "Чотири роки тому я заявив, що" АТО "триватиме години, а не місяці ... І я шкодую, що породив завищені очікування, і я щиро перепрошую за надію, яка не здійснилася ". Незважаючи на те, що неоголошена війна на сході України триває, Порошенко насправді важко звинуватити у відсутності досягнень в плані підвищення обороноздатності його держави. Якщо на початку 2014 року українську армію важко було назвати боєздатною (за оцінками експертів, лише кілька тисяч бійців могли повноцінно брати участь в бойових діях), то на сьогодні Україна має мотивоване і сильне військо. 
Що стосується пункту "Віра", то тут Петру Порошенку так само є про що сказати. По суті, прагнення УПЦ Київського патріархату до автокефалії підкріплюється багато в чому політичною волею самого президента. Главу УПЦ КП Філарета називають в церковних колах взагалі патріархом Порошенка. Якщо Константинополь погодиться на створення автокефальної помісної церкви в Україні, то це буде великою удачею політика Порошенка, який зробив все для досягнення цієї мети. 
Вибори-2019 в Україні, незалежно від поточних рейтингів претендентів, пройдуть за сценарієм протистояння нинішнього президента і умовно проросійського кандидата, навіть якщо основним суперником стане націоналіст Олег Тягнибок. За риторикою Москви видно, що для неї прийнятна будь-яка фігура, яка б послабила позиції Петра Порошенка. І це не дивно, оскільки саме при Порошенку Україна демонструє економічне зростання навіть в умовах війни, послідовно здійснила кілька реформ, домоглася "безвізу" з ЄС. Словом, крок за кроком зміцнює державність і західну геополітичну орієнтацію. А для Кремля немає гіршого сценарію, ніж успіх альтернативної моделі розвитку в колишній пострадянській республіці.
Мікола Бянько, Беларускае Радыё РАЦЫЯ

Переклад за текстом : Пра выбары ў краіне, у якой ідзе вайна 
Світлина Andriy Tanchak


Немає коментарів:

Дописати коментар