вівторок, 8 березня 2011 р.

Про твіттер-революцію.

Невід’ємною складовою подій в країнах на Півночі Африки (Магрибу) та Близькому Сході було використання соціальних мереж для анонсів та координації масових заходів. Чинна влада, аби протидіяти цьому,  пробувала перекрити доступ до найоперативніших мереж – Твіттеру та Фейсбуку. Відключались також супутникові канали та Інтернет взагалі. Однак це владі не допомогло. Факт, що житель Єгипту назвав свою дитину Фейсбук, є певним символом того, що відбувалося. Однак не все так однозначно.

Я , як і багато моїх однодумнів, не хотів би абсолютизувати внесок соціальних мереж у недавні події. Зрозуміло, що в різних країнах, де відбувалися антивладні виступи, була своє специфіка зумовлена місцевими особливостями, але є певні паралелі з Україною, котрі , як на мене, видно неозброєним оком.
У першу чергу це стосується використанням соціальних мереж та користування Інтернетом взагалі, та намаганням влади встановити певний режим цензури як в традиційних ЗМІ так і в Інтернеті. Другим моментом є добре відома можливість соціальних мереж використовувати події і факти, котрі в силу різних обставин залишаються поза увагою звичайних медіа. Третій фактор – попри абсолютну публічність повідомлень  у соціальних мережах – окремі організовані протестні групи мають можливість використовувати їх для координації свох дій.
Все те, що відбувалося у Магрибі та Близькому Сході мало певну репетицію в… Україні. Якщо уважно проаналізувати події довкола минулорічного протесту податківців на Майдані, ми побачимо, що лишень проблеми з використанням соціальних мереж організаторами на місцях, не дали можливості подіям перерости у щось більше.
Окремо варто підкреслити засторогу, про пенву загрозу міфологізації соціальних мереж, як основного інструменту координації дій. Усе таки нові медіа мали на меті виконати і вони виконали свою основну функцію – донести інформацію до світової громадськості. 
П.С. Цей текст я написав на прохання журналістів 20 хвилин. Частина коментарів є у матеріалі. Пишу весь текст, аби потім пересвідчитись у прогнозуваннях! :-)))

Немає коментарів:

Дописати коментар