середу, 2 травня 2012 р.

Яким бути Тернополю у 2035 році?

Сьогодні трохи дискутував з дружиною Валею, котра  успішно завершує роботу над магістерською роботою. Темою дискусії була Стратегія розвитку файного міста Тернополя на найближчі 15-20 років. Зрозуміло, що таке бачення є у всіх членів експертної групи з розробки Стратегічного плану розвитку Тернополя і найближчим часом їхня консолідована позиція буде озвучена. Але надзвичайно важливим є думка всіх членів територіальної громади і, в першу чергу,  молодих.


 Дуже цікавими для нас є думки мешканців інших міст, і наших добрих довголітніх приятелів і тих, хто бачив наше місто лише на фото і відео. Отож прохання: залишайте у коментарях своє бачення - Яким бути Тернополю у 2035 році? Які стратегічні пріоритети розвитку нашого міста в якому комфортно жити? Під яким гаслом і з яким лого ми місто розвиватимемо?:  У випадку якихось технічних неполадок - пишіть на мою електронну пошту khanas.volodymyr@gmail.com
Володимир Ханас

31 коментар:

  1. Ну місто в любому випадку буде розвиватись, і до того часу перетвориться в мегаполіс захопивши в свої володіння сусідні села

    ВідповістиВидалити
  2. Туристичним - приєде в раду молодий депутат і запропонує законопроект про розвиток і дослідження підземних ходів міста. Його підтримають, в ходах найдуть багато артефактів і будуть водити екскурсії) Я в це вірю)

    ВідповістиВидалити
  3. Зараз створюємо Унівську групу в Івано-Франківську. Також до 2015 плануємо розробити Стратегію розвитку міста до 2030 року.

    Було б цікаво почитати про вашу форму і методологію створення стратегії!

    Тарас Случик, Івано-Франківськ

    ВідповістиВидалити
  4. Ем... думаю, що Тернопіль все ж стане центром Європи з проведення змагань на відкритій воді. Принаймні 2 останні роки ми маємо те, що не мали попередній 20 - ЧЄ та ЧС з водно-моторного спорту. І це лише початок ))

    ВідповістиВидалити
  5. Віктор Долішний: при нинішному ході подій (останніх 20 років), Тернопіль чекає доля Кременця! Останні "волосинки", на якій тримається місто Тернопіль і не дає перетворитися в СМТ - армія студентів і статус обласного центру! Основний фінансовий ресурс міста заробітчани у світах, причому останніми роками - це жителі сіл і містечок області, шо пробують щастя в Тернополі, купивши квартири і розпочавши якийсь "бізнес".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Віктор Долішний: Володя, помріяти можна! Чом би нє... по мірі реальності здійснення: 1.Нова імперія з центром (Москва, Київ, Варшава, Відень, Лондон) вкорінюється і розвиває свої головні, основні, великі і малі центри впливу. До того списку попадає Тернопіль - далі по схемі "Тернопіль радянський обласний центр" в залежності від апетиту і потенції нової імперії! :)))

      Видалити
    2. Віктор Долішний: ‎2. Галицькі "Канни" - місце проведення якоїсь значущої події (може і водо-мото-перегони), де вся структура націлена на підтримання рівню події і відповідно комфорту гостей...

      Видалити
    3. Віктор Долішний: ‎3. Тернопіль - "закрите" місто! Все спрямовано на комфортність проживання населення (в тернопільському варіанті: "студентсько-відпочинково-пенсійне"! Благо, шо вся економіка порубана і встати на ноги без новітніх імперських замашок не зможе!

      Видалити
    4. Віктор Долішний: ‎4. Найменш вірогідне! :))) Тернопіль разом зі Львовом, Франківськом відроджує модернову Галичину шляхом творення нової "культурної та інтелектуальної автономії" з відродженням історичних міст, містечок, сіл! Якшо вже зовсім чесно, то продовжити розпочате Францом Йосифом і Австо-Венгерською імперією...

      Видалити
    5. Віктор Долішний: ‎5. Нічого не робити - воно само сє зробит, а там якось буде...

      Видалити
  6. Для організації нормальної дискусії та отримання адекватних коментарів пропоную ознайомитися з чинним стратегічним планом економічного розвитку міста Тернополя. Хоча він можливо морально і застарів, але як відправна точка цілком прийнятний (розроблений у 2006р, а ухвалений сесією у 2008р.) http://linc.com.ua/ukr/News_&_Events/News/365/

    ВідповістиВидалити
  7. Місто має стати центром розвитку молоді, молодіжних ініціатив, еко центром, економічно потужним осередком, туристично конкурентноспроможним містом з пропагандою здорового розвитку. І кожна людина в нашому місті має зрозуміти, що Файне місто Тернопіль - найкраще в світі!

    ВідповістиВидалити
  8. Анжела Кардинал: Вірю і хочу бачити Тернопіль чистим, зеленим, туристичним , європейським містом- центром Західної України. Та так,щоб тернополяни і не на мить не замислювались жити десь! Тернопіль буде найкращим!

    ВідповістиВидалити
  9. Думаю, що для того аби говорити про стратегічний план, необхідно здійснити якісне та кількісне опитування щодо того, який образ Тернополя існує наразі в Україні (тобто визначити проблемні риси в іміджі) і які конкретні конкурентні переваги вже існують. Поза сумнівами, туристичний потенціал Тернополя є величезним, однак, потрібні інноваційні технології розвитку, які будуть привабливими для туристів з України та Європи. Для цього треба добрі мультимедійні путівники, розвиток музеїв (а це на початках абсолютна неприбуткова справа), а також збереження культурних цінностей (архітектура, пам'ятники тощо). Ну і звичайно, є пропозиція - створити матрицю SWOT-аналізу, до якої кожен бажаючий (неанонімно) вніс би свої перемінні, наприклад на блозі або в соціальних мережах. А потім підбити підсумки інтернет-обговорення.

    ВідповістиВидалити
  10. Павло Федик: Адміністративним центром Волинсько-галицької землі
    Виктор Громов: Столицею Галицького князівства!

    ВідповістиВидалити
  11. На мою думку це буде шикарне україно-мовне місто європейського стилю! тут завжди будуть розмовляти всі українською та всі буду знати наші українські традиції!! в майбутньому я вірю в те що воно ще буде містом мільярдером і воно стане столицею України! і все це чекайте у 2035 році :) а на додаток тут можна переглянути як це місто розквітає - http://vk.com/login?act=mobile#/oldternopil

    ВідповістиВидалити
  12. Ніколи ще не був в Тернополі... але треба виправлятись! :)
    думає є сенс зробити акценти на історичність та туризм. все інше після візиту до Вас в гості :)

    ВідповістиВидалити
  13. Назік Камінський:
    його не буде :D скоро кінець світу

    ВідповістиВидалити
  14. Я надіюсь, це місто буде чистим, як завжди, відреставрованим, популярним на рівні Львова і Києва. Побільше оригінальних кафешок, парків, місць для відпочинку. Щось таке)

    ВідповістиВидалити
  15. 20 років це досить великий час для того, щоб зробити місто Містом.
    Я б хотів, щоб Тернопіль набрав ознак і рис класичних європейських міст, з середньою туристичною відвідуваністю, але з ЕТАЛОННИМ розвитком екологічної культури населення (сортування сміття, безпечні миючі засоби і т.д.), впровадженням новітніх технологій очищення води, забезпечення міста автономним, незалежним джерелом живлення від альтернативних видів енергії та активним розвитком велоруху і велоінфраструктури та Ставу в екологічному, а не спортивному напрямку...
    В будівництві - Тернопіль має позбутися цієї дурної радянської "форми вирішення житлового питання" і забудовуватися лише будинками класичного стилю як на початку 20 ст., це безперечно потягне приєднання сіл (тоді нові мікрорайони мають зберегти назви сіл), та закріплення на юридичному рівні КАТЕГОРИЧНУ заборону забудови центральної частини.
    В громадському житті люди Тернополя мають стати трохи рухливішими і активнішими, оскільки останні заяви Андруховича і Журавля, та мої спостереження, показують, що нарід гнилий і йому просто "впадло"...

    ВідповістиВидалити
  16. Анастасія Фіалка: Фіалкове місто!

    ВідповістиВидалити
  17. Оксанка Мартик: Чудо місто було та лишається! надіюся що воно ще кращим стане! у нього чудові перспективи!!!

    ВідповістиВидалити
  18. ну туризм по крайній мірі буде полюбому процвітати.

    ВідповістиВидалити
  19. Як на мене, Тернопіль ВЖЕ те місто, котре має побачити і відчути українець з кожної області. Рве стереотипи на шмаття. Далі - більше.

    ВідповістиВидалити
  20. Оскільки Тернопіль - місто без великих, промислового значення, залягів корисних копалин, то потрібно користуватися ресурсами, які надала нам природа - озеро, земля.

    В найкращій перспективі за 20 років, Тернопіль можна розвинути як місто з великим розвитком малого та середнього бізнесу (якщо і надалі підвищувати інвестиційну привабливість міста). Великі промислові підприємства представити 2-3 підприємствами агро-промислового комплексу.
    Окрім того перетворити Тернопіль на місто з великою кількістю кваліфікованих трудових ресурсів молоді.

    Питання в тому чи зможемо ми досягнути цього всього?

    ВідповістиВидалити
  21. Буде електронним http://khanasv.blogspot.com/2013/09/blog-post_12.html

    ВідповістиВидалити