понеділок, 2 грудня 2013 р.

Про методи ненасильницького спротиву #Євромайдан

1) Бойкот представників влади, що підтримують режим – уникнення будь-яких контактів, припинення будь-якої співпраці, вихід громадськості з усіх консультативних рад та прийняття рішення про їхній саморозпуск, відмова роботи в парламенті та місцевих радах тощо
2) Страйки на всіх підприємствах, де тільки можливо, у навчальних закладах
3) Влаштування пробок на шляху проїзду урядових кортежів, навколо парламенту, будинку уряду та президента
4) Економічний тиск: 

• вилучення громадянами своїх грошей з українських банків, власниками котрих є люди, наближені до Януковича (наприклад, Всеукраїнський банк розвитку)
• скласти чіткий перелік підприємств, що належать чи знаходяться під контролем осіб, що знаходяться при владі (бо треба зрештою розуміти щодо кого застосовувати санкції, якщо такі колись будуть)
• відмова від купівлі товарів і послуг громадянами та підприємствами, постачальниками яких є держава або власниками котрих є люди, наближені до Януковича (перелік таких стане зрозумілим із попереднього)
• скупівля іноземної валюти
5) Юридичний тиск:
• Оскарження в суді дії міліції по розгону мирного зібрання 30 листопада з метою подальшого подання справи до Європейського суду з прав людини
• Оскарження в судах усі затримання осіб
• Подання скарг на дії міліції по всім навіть найменш дрібним порушенням з боку міліції
Слід вишукувати ефективні методи економічного тиску – ці люди розуміють тільки тоді, коли втрачають гроші.
На мою думку, не можна за жодних обставин намагатися захопити владу силою чи застосовувати насильницькі методи, пов’язані з нападами на людей чи знищенням майна. Насильницькі дії виправдовують насильство з боку влади.
Абсолютно неправильними є заклики не сплачувати податки, оскільки це обернеться для людей серйозними проблемами, зокрема, значними розмірами штрафів та можливостями позбавлення волі. Жодне міжнародне право не захищатиме такий вид спротиву.

Кожен  може обрати якусь  дію і зробити її вже завтра-післязавтра.
Автор пропозицій - правозахисник Володимир Яворський

6 коментарів:

  1. Як це все стосується простих людей? Котрі будуть купувати те, що їм треба там де зручніше без перевіряння кому воно належить? Як не платити податки, якщо вони автоматом стягуються з зарплат? Як юридично шось робити, якщо люди не мають таких знань? Про які страйки мова, якщо це єдиний дохід більшості людей та і великі підприємства є лише на сході де всі і так залякані і зазомбовані? Як можна зробити корок на шляху вертольота?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. "Як це все стосується простих людей? Котрі будуть купувати те, що їм треба там де зручніше без перевіряння кому воно належить?" - Якщо не розповідати, то знати не будуть. Це точно питання, до тих, хто знає, може пояснити, переконати, дати приклад. "Як не платити податки, якщо вони автоматом стягуються з зарплат? ". Про це мова не йде - навпаки - такі заклики є неправильними. "Як юридично шось робити, якщо люди не мають таких знань?" Вчити, є готові зразки. " Про які страйки мова, якщо це єдиний дохід більшості людей та і великі підприємства є лише на сході де всі і так залякані і зазомбовані?" страйки - це ОДИН з методів і вимагає окремої розмови і ретельної підготовки. У Польщі у 80-х ситуація була гіршою..

      Видалити
  2. "Жодне міжнародне право не захищатиме такий вид спротиву."
    Вони вже дали зрозуміти, що вони нас не захищатимуть, що ми самі маємо впоратися, що санкцій не буде, бо є країни де все ще гірше і проти них ні Європа не США не застосовують санкції. Крім того це лише погіршить стан економіки самої України без інвестицій олігархів грошима що йдуть з Кіпру. Як їх блокувати? Ми самі зуби на полку покладемо.
    Ніхто нас не захищатиме.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Денисе! дякую за коментар. Мова про неможливість міжнародного захисту йде ВИКЛЮЧНО у ситуації несплати податків, Проти чого йде застереження. А інші заходи - це виключно наші внутрішні питання.

      Видалити
  3. "Як це все стосується простих людей? Котрі будуть купувати те, що їм треба там де зручніше...". Якщо людина не може стерпіти навіть такі елеметарні незручості заради чогось більшого, тоді вона заслуговує на відповідний рівень життя.

    ВідповістиВидалити
  4. Як це стосується простих людей питаєте!
    А прості люди хочуть змінення життя? То нехай діють також, лежачі на грубій і чекати змін це звичайно зручно, але не результативно.
    Економічний бойкот самий простий до виконання, і не потребує якихось жертв. Кожному товару чи послузі є нормальна заміна.

    ВідповістиВидалити