понеділок, 23 грудня 2013 р.

Юридична пам'ятка учасникам #Євромайдан'у


Участь у мирному протесті може супроводжуватися переслідуваннями з боку правоохоронними органами з метою залякування та погашення протестної активності. Важливо знати як цьому протидіяти. Що робити, коли  це стосується Вас особисто. або Ваших рідних і близьких:
1.      Не панікуйте! Повідомте  Євромайдан SOS: 
         Громадська Ініціатива Євромайдан SOS надає допомогу у ВИПАДКАХ:

·         затримання та зникнення,
·          побиття працівниками міліції,
·          виклик на допит, кримінальне чи адміністративне переслідування,
·          примушування до участі у мітингу,
·         обмеження свободи пересування,
·         незаконне звільнення з роботи,
·         знищення або захоплення майна або
·         інші порушення прав людини
у зв’язку з участю
(або відмовою брати участь)
в мирних зібраннях.

Отримання такої інформації дозволяє зафіксувати порушення державою прав учасників мирних заходів та оцінити масштаби дій щодо, а так само планувати та координувати заходи захисту прав учасників Євромайдану.
Таке звернення дозволить Вам отримати безкоштовну юридичну, інформаційну та моральну підтримку.
тел. (068) 548- 12-41; (066) 684-98-30; (063) 337-95-73.

Ви можете також звернутися за безкоштовною правовою допомогою:
·         Центр правової допомоги Асоціації правників України,
тел. (044) 229-10-29; (050) 477-95-72;
·         Координаційний центр правового захисту
тел. (044) 220-17-71; (068) 717- 09-82; (068) 717-09-63;
·                     Система безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції України (надання безкоштовного адвоката): 
тел. 0-800-213-103
Укладіть угоду з адвокатом.
 Без адвоката не давайте свідчень, нічого не підписуйте, не давайте жодних свідчень, які можуть бути використані проти Вас або Ваших рідних.

2.      Будь ласка інформуйте Євромайдан SOS  про хід та закінчення дій щодо Вас та Ваших рідних.
Це допоможе оцінити ефективність захисту учасників мирних зібрань.
Дякуємо!


Пам’ятайте:
Ви маєте право збиратися мирно на захист своїх ідей або переконань – це  Ваше конституційне право (стаття 39 Конституції України), а не обов’язок.

Кожен має право вільно обирати, у якому мирному заході брати участь. Примус до участі у мітингу, демонстрації тощо, зокрема, під загрозою звільнення з роботи, є злочином. Незаконне звільнення з роботи може бути оскаржене до суду.

Відповідно до статті 29 Конституції України Ви маєте право на свободу та особисту недоторканість.

Посадові особи правоохоронних органів не мають права Вас заарештувати або тримати під вартою без умотивованого рішення суду.

Конституція України лише у виняткових випадках, коли треба нагально запобігти злочинові або його перепинити, дозволяє затримання особи без рішення суду.

А) Адміністративне затримання:
Адміністративне затримання може бути застосовано без попереднього рішення суду, коли:
- особа вчиняє адміністративне правопорушення, щодо неї вичерпано всі інші заходи впливу, і вона не припиняє своїх протиправних дій або
- особа вчинила адміністративне правопорушення і має бути складений протокол, а у особи немає посвідчення особи, або немає свідків, які могли б повідомити про особу необхідні дані.

Адміністративне затримання не може тривати більше трьох годин.

Лише у виняткових випадках, пов'язаних із порушенням прикордонного режиму або порядку обігу наркотичних засобів, Вас можуть затримати на строк до трьох діб.

Також, у разі вчинення Вами дрібного хуліганства, злісної непокори правоохоронцю, образи правоохоронця чи публічних закликів до невиконання його вимог, Вас можуть затримати до розгляду справи судом.

В усіх інших випадках негайно після з'ясування особи й складення протоколу, але в будь-якому разі не пізніше ніж через три години, Вас має бути звільнено.

Б) Підозра в скоєнні злочину
За загальним правилом, без ухвали слідчого судді особу можуть затримати за підозрою в скоєнні злочину, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі, лише у випадках: якщо цю особу застали під час вчинення злочину або замаху на його вчинення; або якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець, в тому числі потерпілий, або сукупність очевидних ознак на тілі, одязі чи місці події вказують на те, що саме ця особа щойно вчинила злочин. (стаття 208 Кримінального процесуального кодексу - КПК)

Уповноважена службова особа, що здійснила затримання особи, повинна (ч.4 ст.208 КПК):
1)        негайно повідомити затриманому зрозумілою для нього мовою підстави затримання та у вчиненні якого злочину він підозрюється, а також
2)         роз’яснити право мати захисника, отримувати медичну допомогу, давати пояснення, показання або не говорити нічого з приводу підозри проти нього,
3)        право негайно повідомити інших осіб про його затримання і місце перебування,
4)        право вимагати перевірку обґрунтованості затримання та інші процесуальні права, передбачені КПК.

 Про затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину, складається протокол, в якому обов’язково зазначаються: місце, дата і точний час (година і хвилини) затримання (коли вона силою або через підкорення наказу змушена залишатися поряд із уповноваженою службовою особою чи в приміщенні, визначеному уповноваженою службовою особою); підстави затримання; результати особистого обшуку; клопотання, заяви чи скарги затриманого, якщо такі надходили; повний перелік процесуальних прав та обов’язків затриманого. Протокол про затримання підписується особою, яка його склала, і затриманим. Копія протоколу негайно під розпис вручається затриманому, а також надсилається прокурору.

Затриману особу зобов’язані доставити до найближчого підрозділу органу досудового розслідування, в якому негайно реєструються дата, точний час (година і хвилини) доставлення затриманого та інші відомості, передбачені законодавством.

Строк затримання особи без ухвали слідчого судді, суду не може перевищувати сімдесяти двох годин з моменту затримання. Затримана без ухвали слідчого судді, суду особа не пізніше шістдесяти годин з моменту затримання повинна бути звільнена або доставлена до суду для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу.

Тернополяни також можуть скористатиця додатковою інформацією: "Захищайте свої конституційні права на Євромайдан в Тернополі" .
Фото Миколи Василечка


2 коментарі:

  1. Скажіть будь ласка, хто знає, чи людину з цукровим діабетом мають право затримувати?

    ВідповістиВидалити