пʼятницю, 22 серпня 2014 р.

Про ВиКЛик

Період Великого Князівства Литовського, як і пізніші періоди  та їх цивілізаційні наслідки відповідно – старанно замовчувалися в радянській історіографії (ба навіть і в дореволюційній російській).
Повернення історичної пам’яті про цю славетну добу може і має має вплинути на наші візії майбутнього, і тим, що визначатиме місце України в родині європейських народів, і тим, що висвітлить наші культурно-цивілізаційні витоки (зокрема, правничу культуру, культуру самоврядування, художню культуру тощо).

Саме тому ГО Інформаційний центр «Майдан моніторинг» з низкою зацікавлених інституцій започатковує серію заходів «ВиКЛик». Його мета – відновлення історичної тяглості, повернення в колективний історичний імаджинаріум тривалого і засадниче важливого періоду - Великого Князівства Литовського.  Іншим важливим результатом має бути  визначення місця Великого Князівства Листовського  в локальній ідентичності Тернопільщини як території Порубіжжя.
Форма заходу – гібридна : поєднання наукових доповідей і диспутів  музичною програмою.  Наукова частина – історична. Доповіді стосуватимуться  відповідного  періоду історії України в цілому й зокрема – Тернопільщини.
Музична програма за задумом має охоплювати період як і власне існування самого державоутворення Великого Князівства Литовського ,  так і наступні періоди розвитку культури  країн, які пішли від спільного кореню. Тому планується  залучення гуртів та  музикантів, які займаються:
а) музичною реконструкцією ренесансової музики  та музики пізнього Середньовіччя;
б) виконавців класичного насліддя – 18-19 ст. – створеного на цих теренах, умовно  від Шопена до Чюрльоніса й Лисенка.
в) виконавців сучасної музики (рок, альтернатива, електронна тощо) з усіх країн – нащадків Великого Князівства Литовського.

Планується камерний формат заходу  спрямований  на 50-100 осіб культурно-інтелектуальних opinion makers  та залучення представників сучасних країн, чиє коріння також росте з Великого Князівства Литовського , в першу чергу ,  Польща, Литва, Білорусь. 
Видається - такий формат матиме переспективу. було би круто прочитати сучасний  історичний роман на цю тему, чи подивитись кіно чи телесеріал...
Візій музичної складової ВиКЛику опрацьовано разом  Тетяною Кохановською та Данилом Перцовим. Фото Наталки Зубар.


1 коментар: