середу, 9 квітня 2014 р.

Про рашизм

Рашизм (англ. транскрипція від  Russia. Як приклад  Наша Russia (Наша Росія) — різновид сучасного політичного режиму, путінсько-імперська,  радикальна авторитарна ідеологія, характерними ознаками якої є гіпертрофований  культ особимілітаризмтоталітаризм, фашизм, тероризм, ідея постійної війни, домінування РПЦ і панування «руського міра». Термін виник внаслідок інформаційної війни Росії проти України в 2013 році. У 2014 проявився у захопленні АР Крим, та численних провокаціях на Півдні та Сході України. 


Рашизм зазвичай  описується як "ультра праві", хоча, на переконання багатьох експертів це сучасна гримуча суміш фашизму, комінізму, сектантства РПЦ, безбожництва та... чорносотенства. У побуті симтоми «рашизму» отримали термін «колоради», за носіння власовської стрічки прихильниками «рашизму». Рашизм - моральна потворність, антигуманність, зло.

8 коментарів:

  1. рашизм є сучасна форма чорносотенства, названа так на честь одного з лідерів КПРФ Валерія Рашкіна http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8%D0%BD,_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B9_%D0%A4%D1%91%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

    ВідповістиВидалити
  2. умєньшітельно-ласкатєльная форма рашизма
    - рашкізм

    ВідповістиВидалити
  3. Похідне - "парашизм" - агресивне просування "рашизму" в соціальних мережах шляхом лінгводефекації (в народі - "висер")

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую...Врахуємо при підготовці вікіпедійного тексту

      Видалити
  4. Редакція В.Пушкаря : " Рашизм зазвичай описується як "ультра праві", хоча, на переконання багатьох експертів це сучасна гримуча суміш фашизму та чорносотенства - назвати цю ідеологію ультраправою теж можна, але суттєвіше, що вона тоталітарна."

    ВідповістиВидалити
  5. Раши́зм або руси́зм — неофіційна назва ідеології й соціальної практики владного режиму Російської Федерації початку 21-го століття, що базується на ідеї зверхності «російських співвітчизників», їхньої «особливої цивілізаційної місії», антидемократизмі й неоколоніалізмі радянсько-імперського типу, використанні православ'я як моральної доктрини, та на геоекономічних інструментах, у першу чергу, енергоносіях.

    Рашизм являє собою квазі-ідеологію, яка є суперечливою сумішшю імперства, великодержавного шовінізму, релігійного традиціоналізму, що ґрунтується переважно на ностальгії за радянським минулим. Ідеологія протиставляє себе західним, ліберально-демократичним цінностям та інститутам, зокрема, вільним виборам та іншим громадянським правам та свободам. Рашизм є обґрунтуванням агресивної зовнішньої політики Російської Федерації, що спрямована на окупацію та анексію територій сусідніх держав, що часто позначається терміном «збирання земель руських».

    На думку професора О.Костенка[1], рашизм є ідеологією, що «базується на ілюзіях і обґрунтовує припустимість будь-якого свавілля заради хибно трактованих інтересів російського суспільства. У зовнішній політиці рашизм виявляється, зокрема, у порушені принципів міжнародного права, нав'язуванні світові своєї версії історичної правди виключно на користь Росії, у зловживанні правом вето в Раді Безпеки ООН тощо. У внутрішній політиці проявом рашизму є порушення прав людини на свободу думки, переслідування учасників „руху незгодних“, використання ЗМІ для дезінформації свого народу тощо». О.Костенко також вважає рашизм проявом соціопатії.

    Термін отримав значне поширення в неофіційних колах в 2008 році — під час агресії Росії стосовно Грузії[2]. Повторна хвиля поширення цього терміну припала на період анексії АР Крим Російською Федерацією.

    Вперше введений Герценом в романі «Минуле і думи»[ru] (1868) для позначення екстремістського напрямку в русофільстві. Своїм відродженням термін завдячує президенту Чеченської Республіки Ічкерія Джохарові Дудаєву, який основну рису русизму вбачав в територіальній експансії Росії на Кавказі, ця лінія сприйняття була продовжена Шамілем Басаєвим та Асланом Масхадовим, наприклад:

    « Ваша великорусская мечта — сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм. »
    Борис Грушин бачив в основі русизму феодальне холопство і рабство, його опоненти називали таку позицію русофобською. Проте представники російського націоналізму перетворили цей термін (як поєднання «російського імперіалізму» з «побутовим націоналізмом») в основу своєї ідеології. Так, націоналіст Олександр Іванов-Сухаревский проголошував проект побудови Святої Русі — наддержави (станової імперії) на чолі з народом слов'яно-русів, об'єднаних кров'ю, мовою та історією. При цьому обігрується співзвучність слів русизм і расизм.

    ВідповістиВидалити
  6. Леся Коковська-Романчук
    6 хв ·
    Ми часто вживаємо слово "раша", анітрохи не замислюючись над його змістом. А з давньоюдейської це перекладається отак:
    Безбожні רָשָׁע
    râshâ‛
    raw-shaw' - morally wrong; concretely an (actively) bad person: - + condemned, guilty, ungodly, wicked (man), that did wrong.
    Раша - моральні потвори, злі люди, прокляті, винні, безбожні, грішники, що чинять зло.
    Юдеї знали!

    ВідповістиВидалити