пʼятницю, 21 червня 2019 р.

про Сергія Андрушка

Коли працюєш над Тернопільським кінокалендарем, періодично зауважуєш, що дати вичерпну інформацію про того чи іншого актора, котрий знімається в кіно - не така вже й легка справа. Частина респондентів відсилає до джерел , котрі вимагають перевірки. І йдем по новому колу :-) . У випадку з Сергієм Андрушко - ситуація простіша. Він радо відгукнувся, отож тримайте спільну працю. 
Заслужений артист України. Сергі́й Андру́шко народився  16 листопада 1963 року  в  селі Сліди Тиврівського району Вінницької області.  Закінчив хореографічне відділення культурно-освітнього училища в м. Тульчині  (1982), акторський факультет Київського інституту театрального мистецтва (1989).
Відтоді — актор Тернопільського академічного обласного драматичного театру. Водночас від 1993 — викладач танцю, сценічної пластики та фехтування на акторському відділенні Тернопільського музичного училища, від 2005 — викладач сценічного руху в інституті мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету. Лауреат обласної премії ім. Леся Курбаса у номінації "Театральне мистецтво"(2017)
Свою першу роль Альберто («Людина і Джентльмен» Едуардо де Філіппо) виконав у дипломній виставі  ще у театральному інституті. Дебютом у Тернопільському драмтеатрі була епізодична роль двірника у виставу «Діти Арбату».
На сцені театру зіграв понад 100 ролей, серед яких: 
Гораціо, Меркуціо («Гамлет», «Ромео і Джульєтта» Вільяма Шекспіра), Прокіп («Сватання на Гончарівці» Григорія Квітки-Основ'яненка), Менахем («Поминальна молитва» Григорія Горіна), Калитка («Сто тисяч» Івана Карпенка-Карого), Маркіз ді Форліпополі («Господиня заїзду» Карло Гольдоні) , Наум Лопух («Циганка Аза» Михайла Старицького)
Гардінг («Політ над гніздом зозулі» Кена Кізі),  Онисим («Коханий нелюб» Ярослава Стельмаха), Цар Микола ІІ («Соломія Крушельницька» Богдана Мельничука та Івана Ляховського), Дамерль (,,Рятуйте мене женять"), Возний (,,Наталка- Полтавка") тощо.  
Неодноразовий лауреат театральних фестивалів у номінації «Краще пластичне вирішення вистави», зокрема 4-го фестивалю (2003) «Тернопільські театральні вечори. Дебют» («Не судилось» Михайла Старицького).
 Про кар"єру кіноактора можемо впевнено сказати наступне. В  інтерв'ю виданню 20 хвилин він розповідає : - Ще будучи студентом театрального інституту знімався у фільмі “Чотири броди” за мотивами однойменного твору Михайла Стельмаха. Персонажами цього фільму є два брати. Я виконував роль брата Романа, а другого брата зіграв Анатолій Гнатюк, який зараз є ведучим “Лото-Забави”. Вже будучи у Тернополі, я зіграв роль опричника у фільмі “Час збирати каміння”. А років вісім-десять тому зіграв енкаведиста старшину Хоменка у фільмі “Один у полі воїн”."
З того часу фільмографія Сергія Андрушка  суттєво поповнилася. У його творчому доробку ролі Тлумача ("Політ золотої мушки") та Волощука ("Червоний.Без лінії фронту"). Він зіграв також у  короткометражці ,, Жага неба" та низці телесеріалів :,,Реальна містика"(Петро), ,,Голос ангела"(таксист), ,,Нежіноча робота"(Араік), "Агенти справедливості"(Сергій Іванович),  ,,Пошта"(Нейрохірург), "Страсті за Зінаїдою"(Таксист), "Філін" (Микола Шулик)
Вірю, що перелік щороку збільшуватиметься.
Окрема дяка Наталі Колтун за доречні підказки.

Немає коментарів:

Дописати коментар