пʼятницю, 5 квітня 2024 р.

Дем"ян Чернець. Штрихи до життєпису.

Народився 6 квітня 1944 року в селі Деренівка Теребовлянського району. Після арешту батька Чернеця Івана Григоровича, 8 серпня 1949 року і засудження його військовим трибуналом військ МВС Тернопільської області за ст. 20-54-1а, 54-11 КК України на 10 років позбавлення волі у ВТТ з конфіскацією майна. Відтак всю сім"ю - маму Євдокію Пилипівну, сестру Зофію і малого Дем"янка виселили на спецпоселення в населений пункт Великий Луг Пермської (Молотівської) області. Згодом їх переселили в Чусовський район . Тут в поселенні Пашія він в 1951 році розпочав навчання в школі.
Сім"я перебувала на спецпоселенні з 06.09.1949 ло 25.03.1957 року.
Після реабілітації батьків сім"я повернулася на батьківщину.
Навчався в Теребовлянській школі та Львівському політехнічному інституті. Здобув фах інженера-будівельника. Пройшов шлях від майстра до керуючого пректно-технологічним трестом "Тернопільоргагробуд".Брав участь у проектуванню та спорудженні санаторію "Медобори" вс. Конопківці. Від 1991 року член Народного Руху України. В 1992 створив та очолив осередок Товариства політв"язнів та репресованих при НВО "Ватра".
В 1995 році обраний заступником голови Тернопільської обласної організації Товариства політв"язнів та репресованих, В 2008 - головоюобласної організації. В 2010 році його обрано заступником голови Всеукраїнського Товариства політв"язнів та репресованих,
Більше тридцяти років Дем"ян Іванович займається захистом прав членів товариства, реабілітацією (до цього часу не реабілітовані незаконно засуджені Нелюдією!) репресованих, поповненням матеріалів Музею політв"язнів та репресованих. Член редколегії Книги пам"яті "Малолітні політв"язні Тернопільщини"(2015). Веде активну просвітницьку роботу. Нагороджений медалями" Учасник Євромайдану" та "Двадцять років незалежності України". Син Сергій захищає Україну в лавах ЗСУ з початку повномасштабного вторгнення Нелюдії. Вірним сподвижником в усіх його громадських справах є дружина Людмила.
І , нарешті, не можу не згадати про його внесок в кінодокументалістику. Дем"ян Іванович консультував та брав участь у зйомках повнометражного фільму Тараса Ткаченка "Шлях до світанку", 8-серійного циклу "Шлях до світанку. Монологи" та документальної стрічки режисерки Марії Яремчук "Літопис Тернополя очима тернополян".
З роси і води Дем"яне Івановичу! Многих і благих літ в Україні, котра переможе Зло.

Довідково:
При написанні штрихів користувався особистими нотатками п. Дем"яна.
28 вересня 2023 р. в Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини відбулась прем’єра 5 серії документального фільму-портрету "Шлях до світанку" режисера Тараса Ткаченка, героєм якого став малолітній політв'язень Дем'ян Чернець. Сюжет циклу "Гартовані"

Немає коментарів:

Дописати коментар