неділю, 16 грудня 2012 р.

4 денникарські дні у Чернігові


У Чернігові  триває другий семінар «Секрети блогерської майстерності  для захисту громадських інтересів при просторовому плануванні міст». Він проходить  на базі навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій  з ініціативи  Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ) . 25 журналістів, громадських активістів та денникарів зібрались, щоб отримати нові знання, знайомства та досвід. У древньому українському місті дивовижно переплелись історичні традиції та світовий досвід містобудування та новітні інформаційні технології.

Перебіг подій можна відслідковувати  за хештегом #cityplan  і дивитись у  мережжі в режимі реального часу. 4 команди учасників створили 5 нових денників: Денники міста, Денник за українську мережу!, ZloBud, Ніжину прозорий генплан, Містоплин
Традиційно про свої враження залишаються написи на іменці Генплан –ключ до твого міста
Знимки та посилання також розміщуються у ФБ – групі та особистих ресурсах учасників.
Тематика занять та дискусій без перебільшення універсальна: від дилеми Шекспіра та жахів сучасного некрополіса  Стамбула до проблем водопостачання українських міст. Доступ до генеральних планів та вміння просторового планування в Україні порівнюють з досвідом США. Вміння правильно писати тексти закріплюються під час практичних занять. Але найбільше про це ви можете дізнатися згодом із відгуків учасників, котрі немарно провели 4 дні у засніженому Чернігові хоч і старішають на очахJ). В Україні чудові учасники семінару та організатори. Шкода, що не вони ( сподіваюсь поки що) не засідають у Верховній Раді. Але хто сказав, що похід на Київ не розпочався з Чернігова?
Знимка Аліни Бондар.

1 коментар:

  1. Понад 15 років тому ми почали боротися за доступність генпланів міст для українських громадян. Робота дала результат і зараз ці документи переважно доступні для українців, а чиновники змушені шукати більш складні і більш затратні способи зловживати земельними ресурсами наших громад.
    У боротьбі за доступність генпланів ми перепробували різні методи тиску на владу, в т.ч. і суди. Очікувано національна судова система стала на сторону чиновників і підтримала приховування публічних документів від українців. Ми змушені були подати скаргу до Європейського суду з прав людини. Через 12 років суд визнав порушення ст.10 Конвенції і підтвердив, що генплани мають бути доступними для українців.
    Шлях до Європейського суду був довгим, і я вже бачу в мережі пости юристів, які із захопленням заглибились в аналіз власної причетності до цієї перемоги. Втім цей пост не про це.
    Він про тих, чиї зусилля більше ніж 10 років тому проклали шлях до цього судового рішення.
    Yuliya Roshchupka , яка була одним ініціаторів і провідних рушіїв кампанії за доступність генпланів. Bogdan Bondarenko який придумав систему запитів до міських рад та судові позови проти тих, хто ховав генплани. В ті роки, ще не лауреатка Нобелівської премії миру, але як ніхто віддана правам людини Oleksandra Matviichuk, чия участь в пропагуванні ідеї відкритості генпланів була вельми цінною під час проведення безлічі тематичних заходів по всій України. Anna Preis, яка доклала чимало зусиль в промоцію теми у ЗМІ. Олександр Равчев, це було потужне партнерство у проекті для блогерів, які пишуть про проблеми розвитку міських територій.
    Програма «Верховенства права» Міжнародний фонд "Відродження"та Roman Romanov, які багато років підтримували описану діяльність, зокрема фінансово допомогли у підготовці скарги до Євросуду. Ви робили справді довгострокові, але виправдані інвестиції у верховенство права в нашій країні. Експерти, чий фаховий внесок був дуже важливий в обгрунтування абсурдності закритості генпланів: Vasyliuk Oleksij, @Дмитро Скрильніков; Vadym Shtefan; Олена Ніжельська. Hanna Naronina за талант інвестований у мультфільму про важливість доступності генпланів.
    Колеги - активісти, які зробили важливий внесок у доступність генпланів у своїх та інших містах України. З багатьма з вами ми боролися за доступність генпланів разом. Ihor Lutsenko; Юлия Грига; Сергій Денісенко і Андрій Остапенко; Igor Zubko; Oleksii Khmara; Kostantin Donchenko; Volodymyr Khanas; Роман Мартин; Олександр Рудоманов, який вразив власною ініціативою з написання запитів на міські ради вимагаючи доступності генпланів ; Iuliia Avetisian ; Антонина Галкина; Віталій Дорох; Oleg Vyatkin; Світлана Гудь; Max Ieligulashvili; Вадим Алтуховм; Volodymyr Feskov; Taras Sluchyk; Ігор Рєкун; Aliona Sheshenia; Сергій Слинько Stepanenko Olexandr; Viktor Chuprov; Olexiy Litvinov; Микола Коробко; Кирило Філімонов ; Serhiy Dibrov ; Михаил Золотухин ;@anjrozhkova. Нажаль, певний, що згадав не всім. Перепрошую про тих, кого зараз забув згадати (минуло понад 14 років!), але хто радіє цьому рішенню і зробив свій внесок у його появу. Дякую вам! Володимир Ще

    ВідповістиВидалити