середу, 10 лютого 2016 р.

Депортація 10 лютого 1940 року

10 лютого 1940 року совіти почали перший етап депортацій населення із Західної України та Західної Бєларусі. Через брак даних з архівів Російської Федерації до цього часу неусталено точну цифру жертв совітської сваволі.
Перша масова депортація тривала 4 дні. І.Білас оприлюднив інформацію, що станом на 13 лютого лише із західних областей України було депортовано 17 206 сімей, або 89062 особи. Тих осіб, котрі з тих чи інших причин уникнули каральної операції до 14 лютого, згодом все таки було вивезено до місць заслання.
Знимка із Всемережжя

1 коментар:

  1. 10 лютого 1940 року з Західної України потягнулися перші ешелони місцевого населення у Сибір.
    Все виглядало значно страшніше, ніж ви думаєте.
    Прабабцю Маринку того року по Різдві боліла нога, але вона мала куховарити на ювілеї інженера в Станіславові. Навіть якусь оплату взяла продуктами.
    То була поважна родина, як тисячі інших шанованих галицьких родин. Замість прабабці готувати до Станіславова добралася її донька баба Люля. Прабабця знала маму пана інженера, тому переписи були обрані найкращі, які у тих умовах можна було реалізувати. Ну і баба Люля хотіла, я кажуть у Галичині, преставитися, що вміє готувати не гірше від мами.
    Приїхала бабця до Станіславова зранку і відразу пішла на ринок. Скупилася, що підходило, і подалася до помешкання того інженера, який мешкав недалеко від залізничного двірця.
    На подвір'ї її вразив безлад. Пані інженерОва того страшенно не любила. У них навіть квіти висаджували під шнурочок.
    Постукала.
    Двері відкрила незнайома дама. Баба Люля привіталася польською.
    - Родічка, што лі? - Поцікавилася дама.
    - Какіє вапроси? - На порозі з'явився босий чолов'яга з дуже мохнатими нахмуреними бровами.
    Баба люля українською почала розповідати, чого вона приїхала, але недокінчила, бо ті почали реготати. Потім дама кинула:
    - Уєхалі ані. Далєко. Больше здєсь нє жівут.
    - А ти ухаді! - Гримнув чолов'яга. - Нєчего врагам народа празднікі устрівать. Захотєла под трібунал?
    Баба Люля тоді перелякано втекла, а через якийсь час довідалися, що інженерам підселили цю сім'ю. Ті тиждень пожили у них квартирантами, а потім їм так сподобалося помешкання, між іншим, будоване батьком інженера, що вони власників не просто вигнали, а під надуманим приводом відправили до Сибіру.
    Таких випадків у Галичині були тисячі...
    Олег Ущенко

    ВідповістиВидалити