четвер, 17 грудня 2015 р.

"Право на колір" як виклик ворожій пропаганді


В інформаційну епоху і слово,  і зображення, і звук має велику вбивчу силу. Заходи ХІІ Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA були об'єднані єдиною темою "Пропаганда". Організатори відзначали цей вибір ти, що "увага всіх українців прикута до війни на Сході, бо вона розв'язана задовго до пострілів - у першу чергу, зброєю медіа та пропаганди".



У Тернополі ми теж більшість заходів Мандрівного фестивалю планували виходячи з тези , що сьогодні ми всі є очевидцями чи навіть активними учасниками великої інформаційної битви поряд з фізичними методами боротьби з ворогом. Битви за кожну сторінку в книзі історії, написаної кров'ю та потом реальних людей. Виставка авторських робіт Asta Legios  , відомої також як "Кривава Художниця" , а  користувальникам твіттеру як @Аteralba, невипадково називається  "Право на колір".Сама авторка у листі до мене пояснює вибір кольорів для портретів просто : "Ідея - хочете Криваву Хунту?  Отож-бо тримайте - гіпертрофовану - з іклами та червоними очима - їжте, не обляпайтесь- :). Усей цімес був у тому, что портрети "Кривавої Хунти" подаються саме у червоно-чорних  кольорах. Окрім того, що вони є суттєвою відповіддю на російську пропаганду, то ще й у фірмових історичних кольорах :)


Жовто-блакитні Савченко та Сєнцов - бо вони Українці, Сєнцов взагалі за це 20 років життя віддасть у тюрмі. Знаємо, що розвалиться там, в Росії, усе раніше чи пізніше, проте - він віддає роки життя. А Надія -  уособлення Української Жінки-воїна - тому як інакше, як не на жовто-блакитному тлі. Який, крім усього, - лан та небо - тобто воля ;)"
Продовжити розмову про творчість, інтернетсервіси соціальних мереж, історію і майбутнє всі бажаючі зможуть під час відкриття виставки "Право на колір" 24 грудня о 11 годині у приміщенні Тернопільського обласного державного архіву.


Також хочу зазначити, що з творчістю авторки мали нагоду познайомитися правозахисники та філателісти всього світу після презентації поштових марок з її роботами на відкритті філателістичної виставки"Права Людини".  Про малюнок художниці , котрий став справжнім трендом твіттеру читайте "Про річницю  трагедії рейсу #MH17"





2 коментарі:

  1. Колір велику роль відіграє у пропаганді та рекламі. Потрібно спланувати поїздку на відкриття!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Плануй! Приїжджай.Тим більше - ти трошки з її творчістю знайомий. Принаймні на марках :-))

      Видалити