неділя, 2 липня 2017 р.

про дубівецьку горіхову настоянку

Таке ось. Залишився тиждень для виготовлення горіхової настоянки. Принаймні на широті Дубівців. Для її приготування потрібні горіхи молочної стиглості, що легко визначається зрізом. Горіх ріжеться легко , середина світла і м'яка. Ще однією складовою є те, на чому горіх має настоятись. Оптимальною рідиною для заливання четвертинок горіхів є самогон. Далі йде харчовий спирт і аж потім горілка. Себто з горіхів з одного дерева - ви можете отримати три різних настоянки. Щодо пропорцій - то берете літрову банку і закладаєте її четвертинками доверху. Заливаєте наявною спиртовою рідиною. З досвіду скажу, що півлітри вистачає.
Навіть трішки має залишитись. Закриваєте банку і знаходите найсонячніше місце у вашій хаті. Місяць вистачить, аби горіхова настоянка була готовою до вжиття чи виготовлення інших напоїв.  Залишається процідити у заготовлену посудину. Але це ще не правдива дубівецька настоянка. Для отримання правдивого напою вам доведеться трохи  ще попрацювати. А саме у нову посудину потрібно додати 10 вишневих кісточок та 150-200 грам цьогорічного меду ( ще можна додати 3-4 гвоздики, стебло м'яти, щіпку кориці). Цю суміш потрібно періодично збовтувати - десь до тижня часу, аж доки мед не розчиниться. Знову проціджуємо - і будьмо! Словом - потрапили в незрозумілу суспільно-політичну ситуацію - садіть горіхи.

Немає коментарів:

Дописати коментар