середу, 18 жовтня 2017 р.

про 545 нанометрів

Головна тема цьогорічного Мандрівного фестивалю  документального кіно про права людини Docudays UA має назву «Чотири градуси» та присвячена проблемі зміни клімату й захисту довкілля. Екологи прогнозують: до кінця сторіччя саме на стільки підніметься середня температура на Землі, що спровокує природні катаклізми на планеті. Фестиваль пропонує відвідувач(к)ам стати каталізатором змін і подивитися на питання захисту довкілля з різних точок зору – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії, екоакції. 

Один із основних кольорів, четвертий колір веселки з довжиною хвилі 520-570 нанометрів - зелений. Це колір молодості і весни, екологічних рухів і міжнародної мови есперанто ("той, що сподівається").
  Тож один із заходів в рамках фестивалю найпростіше було б організувати  як звичайну презентацію видання перекладів  поезії мовою есперанто українською "Зелена антологія". І правильно, і актуально, і не підкопаєшся. Але саме підготовка до такої презентації заставила трохи змінити акценти. І головною причиною цього став натхненник, укладач, співперекладач і автор передмови антології. Віктор Паюк. Про його творчі здобутки на перекладацькій ниві та есперантистську діяльність кожен бажаючий легко знайде інформацію у Вікіпедії (До речі стаття дуже скромна).  Але маловідомі широкому загалу його активна участь у суспільно-політичному житті України на початку 90-х років. І у першу чергу в екологічному русі. Лише найближчі приятелі знають про його кропітливу працю по збереженню історичної спадщини.  А  його довголітні приятельські стосунки з доброю сотнею людей, знаних не лише в Україні? А... Власне про це і не лише про це, бажаючі зможуть запитати самого героя цього допису, котрий прилітає з-за океану вже наступного тижня. Всіх його друзів та знайомих, всіх небайдужих до життя запрошуємо на творчу зустріч з ним "545 нанометрів", котра дозволить учасникам дізнитись про невідоме минуле і подумати про майбутнє. 545 нанометрів - це середина зеленого (найсереднішого) кольору. Куди ми рухатимемось? Чи зможемо щось змінити? Наскільки ми всі есперантисти - ті, хто сподівається?
Творча зустріч з непересічною особистістю, спеціальним гостем Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Тернополі - Віктором Паюком відбудеться 27 жовтня 2017 року о 15-й годині в Бібліотеці-музеї "Літературне Тернопілля"(вул. І. Франка, 21). Bonvenaj amikoj!
Тел. для контактів 0962104076
світлина з особистої обліковки Віктора Паюка
Віктор Паюк: Прощання з Лєніним

1 коментар: