понеділок, 17 грудня 2018 р.

Прем'єра стрічки "Прапори" 21.12.2018

Прем'єрний показ документального фільму «Прапори», створеного Першою медійною групою на замовлення і за підтримки Тернопільської кінокомісії відбудеться 21 грудня 2018 року о 15-30 в Українському Народному Домі "Перемога"
Стрічка розповідає історію підпільної «Росохоцької групи». Ідея фільму Volodymyr Khanas та Ярослав Чорнозуб.

На початку 70-х років група юнаків із села Росохач, що на Чортківщині утворила підпільну організацію, котрі увійшла в історію як «Росохоцька група».
5 листопада 1972 року, на лісовій галявині члени організації прийняли присягу, текст якої написав організатор групи Володимир Мармус. Її текст розпочинався словами: «Перед образом Святої Богородиці, перед лицем своїх товаришів урочисто присягаюся вірно служити Україні, боротися за її незалежність». Присягу прийняло десятеро хлопців: Володимир і Микола Мармуси, Петро Вітів, Петро Винничук, Василь Лотоцький, Володимир Сеньків, Андрій Кравець, Микола Слободян, Микола Лисий і Степан Сапеляк.
У ніч проти 22 січня 1973 року у Чорткові група провела свою резонансну акцію: встановила чотири синьо-жовті прапори та розвішала 19 прокламацій до 55- ої річниці проголошення Четвертого Універсалу Української Центральної Ради в Києві.
Уже 19 лютого 1973 року почалися арешти, а наприкінці 1973 року року у Тернополі відбувся закритий суд…
Показ стрічки відбудеться в рамках 3 -го Кінофоруму "Кінохвиля" - 2018. На показі будуть присутні герої фільму - учасники «Росохацької групи».

Немає коментарів:

Дописати коментар