понеділок, 4 жовтня 2021 р.

У Чорткові відбувся допрем’єрний показ циклу телепередач «Жива УПА. Тернопільщина»

 Минулої неділі, 26 вересня, в Чорткові, а саме – в нічному клубі «Park Club», надверічньої пори бажаючі чортків’яни мали змогу переглянути дві серії циклу телепередач «Жива УПА. Тернопільщина».

На фото - режисерка фільму Марія ЯремчукНа фото - режисерка фільму Марія ЯремчукАвтор: Тетяна Лякуш

Можливо, нічний клуб не доволі вдала зала для патріотичної тематики дійства, та все ж відрадно й неординарно, як зазначила Марія Яремчук (режисерка), що саме в молодіжному відпочинковому закладі відбуватиметься перегляд кінострічки, на який поруч із представниками старшого покоління зійшлося чимало молоді.

Фото Тетяни Лякуш

Працювали над «Жива УПА. Тернопільщина» професіонали з Києва та Тернополя, а реалізований цикл за підтримки Українського Культурного фонду.

Нагадаємо, «Жива УПА. Тернопільщина» має 4 серії (коротко про це ми вже знайомили наприкінці травня цього року на нашому сайті Чортків.City та на шпальтах газети «Голос народу»). Кінострічка розповідає історії зв’язкових УПА, родом із Тернопільщини, а саме: Галину Кравчук, Ванду Горчинську, Марту Пашківську та Галину Дидик. Останні дві були особистими зв’язковими Романа Шухевича – провідника УПА.

Слід зазначити, аби донести правдиву історію до глядача, автори сценарію документально-ігрового циклу «Жива УПА. Тернопільщина» не змінювали жодного слова з розповідей героїнь.

Зустріч, перегляд двох серій циклу, безпосереднє знайомство та спілкування з режисеркою фільмів Марією Яремчук і представниками знімальної групи, зокрема – продюсером Володимиром Ханасом, асистенткою режисерки Богданою Піддубняк, операторську команду представив Олександр Онукевич, пройшли в теплій дружній атмосфері.

Фото Тетяни Лякуш

Присутні мали змогу переглянути поки що дві серії циклу: про Галину Кравчук і Ванду Горчинську. Головних героїнь у кінострічках зіграли молоді акторки-аматорки: Ольга Стрельбіцька – Галину Кравчук (псевдо «Галинка»), Анастасія Бабиніна – Ванду Горчинську («Домовина»), Олеся Штира – Марту Пашківську («Марта», «Мартуня»), Юлія Сушко – Галину Дидик («Анна», «Молочарка»); одну з другорядних чоловічих ролей виконав юнак-чортків’янин, наділений багатогранним талантом акторського мистецтва, Назарій Бабин. Усі юні митці є учасниками театрально-вокальної студії «Едельвейс» (м. Чортків).

Фото Тетяни Лякуш

Опісля перегляду кінострічок юні актори влаштували глядачам своєрідну вікторину на знання тлумачень слів-термінів часів діяльності УПА (зокрема: криївка, грибс (таємний лист)) і окремих сторінок історії (до прикладу, офіційна дата створення УПА). За правильні відповіді учасникам вручили символічні подарунки.

Фото Тетяни Лякуш

Під завісу зустрічі Марія Яремчук та організатори допрем’єри в Чорткові висловили щиру вдячність за підтримку в реалізації даного проєкту спонсорам: ТОВ «Калина Фармінг» в особі генерального директора Скотта Кована, готельному комплексу «Гетьман», нічному клубу «Park Club», магазину інструментів «Гайка».

Фото Тетяни Лякуш

Прем’єрний показ циклу «Жива УПА. Тернопільщина» та четвертий фільм (повнометражний) «Марія» з циклу «Жива УПА» всі зацікавлені, гадаємо, зможуть побачити вже незабаром – у жовтні.

Фото Тетяни Лякуш

На жаль, мало залишилося живих свідків національно-визвольної боротьби. Тож сучасне покоління повинно знати своїх національних героїв.

Немає коментарів:

Дописати коментар