середу, 9 листопада 2022 р.

про Docudays UA та "жінок легкої поведінки"

 

Шановні колеги та колежанки!

За кілька днів стартуватиме черговий, вже 19-й, Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, Низький уклін організаторам та тим, хто підтримує цю феноменальну інституцію і , поза всякими моїми сумнівами, інституційний рух. Отож:

Три нотатки виключно мої та з моєї пам"яті:

а) зараз у російському полоні перебуває наш колега, правозахисник і журналіст Максим Буткевич, Я не знаю, якими мають бути наші консолідовані дії, але я не бачу причин мовчати. У далекому 2007 Максим, як член медіажурі фестивалю брав на себе відповідальність за рішення всього журі. Тоді перемогла стрічка «Феміда – жінка легкої поведінки». Ми-точно не Феміда.(щодо гендерної рівности, то відсилаю до фільму). Але не говорити про нашого колегу під час показів Мандрівного фестивалю - неправильно і несправедливо. Тому вважаю, що щонайменше один захід в кожному регіоні мав би мати стосунок до  Максима персонально і до долі військовополонених взагалі.
б) у  березні  2014 року я прибув на фестиваль з окупованого Криму і насправді не міг пояснити правильними правозахисними термінами факт захоплення української території. Процитую сам себе  з 2016. Війна триває з того часу і триватиме довго. Мусимо навчитися жити в умовах цієї війни. І розуміти, що Московщина(офіційно РФ) наш ворог - підступний і небезпечний, що зосереджуючись на інформаційній війні будуть провокації військові, будуть постріли, будуть теракти, будуть вселенські істерії...Раша- небезпечний агресор і вірити їм не можна.
Українці мусять зрозуміти, що кримськотатарський народ на передовій війни і ми мусимо слухати їх, підтримувати і робити правильні висновки. Попри власний егоїзм і власні втрати...
https://khanasv.blogspot.com/2016/03/2.html
в) 10 грудня в Осло Нобелівську премію отримає керівниця ЦГС - Олександра Матвійчук. Маємо і мусимо цією ситуацією скористатися.


Не постскриптум. На Тернопіллі росте горіховий сквер Docudays UA. Кого цікавлять деталі і власні саджанці - пишіть. Ще місяць можемо садити цьогоріч. Ну а весною наступного року - готуємось до 20-го.

Світлина Ґрати

Немає коментарів:

Дописати коментар