середу, 21 грудня 2016 р.

Віктор Сазонов:Поїдьте до Києва..

Знаменита "Вікіпедія" починає свою розповідь про "БєлСат" такою фразою: 
Сама дата, до якої був прив'язаний початок першої трансляції, яскраво говорила про тематику і наміри колективу нового незалежного ЗМІ. 
Цьогоріч, в День прав людини я роздавав жителям Гродно спецвипуск "Народної волі" присвячений цій даті. І багато гродненців, взявши газету, з тривогою запитували мене, чи правда що "БєлСату" більше не буде ... 

Незабаром і засоби масової інформації вибухнули від новини, що міністр закордонних справ Польщі Вітольд Вашчиковскі в інтерв'ю польському порталу wpolityce.pl повідомив про закриття "БєлСату" взамін за обіцянку пустити в кабельні мережі Бєларусі польський телеканал. 
Так і захотілося гримнути фразою вже не з "Вікіпедії", але також зі знаменитого твору, де Михайло Самуйлович Паніковський кричить в обличчя Шурі Балаганову:
 - А їдьте ви до Києва, і все ... Їдьте до Києва і запитайте ... 
Ось і пан міністр міг би з'їздити до Києва і запитати у свого українського колеги, як бєларуський уряд виконав свої обіцянки пустити на бєларуський медійний простір український телеканал. 
Але навіть якби польський канал, про який говорить пан міністр, насправді з'явився б в Бєларусі, то чи зміг би він замінити "БєлСат"? 
У тій-таки "Вікіпедії" читаємо: "Як завдання "БєлСату"проголошувалося - дати бєларусам доступ "до незалежної інформації, до точних відомостей про історію їх країни, до повної інформації про міжнародне оточення Бєларусі, до цікавих культурних і розважальних програм на них рідною мовою". 
А ось про рідну мову окрема розмова. Бєларуський інформаційний простір завалений російськими каналами. І мовлять вони, зрозуміло, російською. Було колись і інше звучання. У тому числі і польською. Хто їх викинув з ефіру - здогадатися неважко навіть тим, хто заради смерті "БєлСату" веде діалог з тими, хто і викинув польські канали з бєларуського ефіру. 
І наступ на рідну мову бєларусів явище не нове. Я це про те, що замість "БєлСату" може вийти інший телеканал російською мовою. А саме мова береже народ від асиміляції. І виступати проти неї може тільки той, хто бажає цієї асиміляції. 
Мабуть, слова Жириновського про зміну кордонів у Європі, які розділять Україну і Бєларусь знову на західну і східну, комусь не дають спокою. Ну то їм слід було б заглянути в історію і зрозуміти, що від Ризької угоди до пакту Молотова-Ріббентропа проходить не так багато часу. А Володимир Вольфович Жириновський завтра може запропонувати змінити ті кордони згідно третього поділу Речі Посполитої. З його шапка не впаде. І невідомо скільки діячів в Німеччині, а може і на Угорщині, вважатимуть ту пропозицію подібної заманливо, якою її порахувати вся Росія. Про це повинен пам'ятати кожен "polski PAN", коли прислухається до слів "російського Господина». 
Ну але повернемося до "БєлСату". 
"Вікіпедія" продовжує інформувати нас, що "згідно з соціологічними опитуваннями Центру соціологічних досліджень" Люстэрка-інфо"(2012 р) більше половини (53%) користувачів супутниковими антенами в Бєларусі декларують, що дивляться програми" БєлСату". Кількість глядачів із супутниковою антеною - майже 1760 тис., Що становить 22% дорослої телеаудиторії в Бєларусі". 
Непогано, правда? І це на такому невеликому ресурсі. Все через ентузіазм і неймовірно активну роботу одного з найсильніших медійних колективів, який хочуть зруйнувати. 
До речі, про ресурс. Деякі вважають його подачкою бєларусам з польського бюджету. Знову закликаю таких людей до повернення пам'яті і згадати, як цивілізований світ допомагав полякам вирватися з обіймів СРСР. А натомість і з вдячності Польща оголосила своєю місією просування демократії на схід ... 
Ну й що тепер робити бєлсатовцям? А може їм поїхати в Київ, якщо більше ніхто не хоче. І поговорити про той ресурс. У Києві ще не забули, до чого призводить брак своїх національних медійних ресурсів які мовлять рідною мовою.
Віктар СазонаўБеларускае Радыё РАЦЫЯ

Знимка із Всемережжя

Переклади українською творів Віктора Сазонова

ЗазомбованіЧетвертий літакНоворічний роздум про великих і маленьких людейЗагальний фонДе і колиСенсаціяВсе про вибори в Бєларусі, Американський вибір


Замість коментаря. З приводу поїздки до Києва я писав кілька днів тому "Про БєлСат"

Немає коментарів:

Дописати коментар