вівторок, 9 січня 2018 р.

про Ігоря Гармаша і Хлопчика-Укропчика

Приїзд Ігоря Гармаша в Тернопіль був коротким, але дещо встигли. Зустрілися з місцевими партнерами Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, записали кілька видив, відвідали музей-бібліотеку "Літературне Тернопілля", обговорили співпрацю на 2018 рік зокрема у рамках Тернопільської кінокомісії. Це стенографічно. А тепер трохи подробиць для тих, хто ще не читав і не бачив і не чув
1) Ігор Гармаш - відомий культуролог, знаний менеджер у
мистецькій галузі. Він є директором Запорізької книжкової толоки, керівником Мистецького центру  Арт-простір і регіональним координатором Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Запорізькій області. 
2) Місцевий партнер фестивалю ГО "Перша медійна група" підготувала коментарі гостя з нагальних питань сучасного українського арт-простору. Видива з коментарями Ігоря були доступні одразу після його від'їзду. Переглянути їх можна за ланками: Про  ставлення держави до мистецтва, Про арт-мережування, Про перспективи культурних стартапів в Україні на прикладі Мандрівного фестивалю Docudays UA , як зразок успішної ініціативи однодумців.
3) З чудовим колективом бібліотеки -музею "Літературне Тернопілля обговорювалися можливі варіанти співпраці і , наразі, вибрано два основних-  участь у Маріупольській книжковій толоці, котра відбудеться у квітні цього року і презентація на Тернопіллі казки Олександра Виженка "Хлопчик-Укропчик".
4) Для передачі у маріупольські бібліотеки книг уже працює неофіційна група .  (Офіційно книги збиратимуться в бібліотеці-музеї). Дяка Юрію Кулику та Ірині Мацко, котрі першими відгукнулися на ініціативу. Вітається долучення і допомога.
5) Щоб нічого не переплутати про Хлопчика-Укропчика офіційний текст:
Зовсім нещодавно в Україні народився новий герой – Хлопчик-Укропчик. Його батьком став відомий у Запорізькому краї поет і казкар, якого дуже полюбляють дітлахи, – Олександр Виженко.
Сам автор каже, що Хлопчик-Укропчик для нього – це більше, ніж просто казковий герой, це – «об’явлення його серця».
«Частенько мене питають: де казкарі беруть сюжети для своїх казок. Я завжди відповідав: із життя! Драматичні події останніх трьох років, коли в Україну увірвався підступний і жорстокий ворог, відчуті і пережиті серцем патріота, подарували мені Хлопчика-Укропчика, всіх персонажів казки, і сам сюжет. Хлопчик-Укропчик прийшов дуже вчасно для мене особисто, для моїх рідних і друзів, вірю, що й для цілої Батьківщини», – зауважує автор.
У межах конкурсу соціальних проектів «Ми це місто» Центром мистецтв “Арт-Простір” уже видано дитячу книжку-розмальовку «Хлопчик-Укропчик», ілюстровану художником із Маріуполя Євгеном Сенсуалісом. А актори тетатру-студії «Пігмаліон» поставили казку на сцені. Костюми й декорації для вистави робили власними руками.
6) Зрозуміло, що для презентації книги і приїзду театру-студії потрібні ресурси, пошуками яких зараз займається Тернопільська кінокомісія (голова Леонід Бицюра). Але на першому етапі - важлива інформація. 
7) Хто буде 20-го січня в Запоріжжі зможе познайомитися з Хлопчиком Укропчиком і всіма тими, хто стояв біля його колиски. Заодно й нам розповісте :-)

Немає коментарів:

Дописати коментар