вівторок, 20 лютого 2018 р.

Перша Уставна грамота БНР

1917-й. Тимчасовий уряд Росії вперто не бажав виконати вимоги бєларуських організацій про надання Бєларусі статусу автономії. Совєт Народних Комісарів  вів переговори з Німеччиною про долю Бєларусі без участі в них бєларуських представників. У січні 1918 році  3-й Всеросійський з'їзд Рад  схвалив розгін Всебєларуського з'їзду .


У час коли Червона Армія залишила Мінськ, а німецькі війська ще не вступили в нього, група діячів бєларуського національного руху зробила спробу взяти владу. Пізно увечері 19 лютого Виконавчий комітет Ради Всебєларуського з'їзду закінчив свіє останнє засідання, підготувавши Першу Уставну грамоту до народів Білорусі. Трохи раніше відбулося надзвичайне засідання Виконкому на якому було прийнято рішення:

Па-прычыне абсалютна выразнага памкнення Народнага Камісарыяту Заходняй вобласці ўцякчы на ўсход і па-прычыне набліжэння немцаў і верагоднасці анархіі ў горадзе — узяць на сябе ахову парадку і бяспекі ў Мінску, а калі спатрэбіцца, то і ва ўсёй Беларусі, а таксама прапанаваць Выканкому Рады 1-га Усебеларускага з'езда выканаць волю з'езда і ўзяць уладу ў свае рукі...

Виконком Ради Всебєларуського з'їзду 21 лютого 1918 звернувся до народу Білорусі з Першою Статутною грамотою, в якій оголосив себе владою в Білорусі. Тимчасовим виконавчо-розпорядчим органом став створений ним Народний секретаріат на чолі з Я. Варонком.

Світлина Герб Пагоня - Hierb Pahonia

1 коментар:

  1. Бєларусь і Україна - ось і Русь одна єдина! А за східним адмінкордоном Смоленщини - Кацапстан!

    ВідповістиВидалити