вівторок, 25 вересня 2018 р.

про Ігоря Герету


Сьогодні виповнилося б 80 років Ігореві Гереті… Його щирість і доброта, мабуть, не знала меж. За це, ми, його студенти, надзвичайно поважали. І не тільки за ці риси, його безкорисливість, розум і мудрість притягували, і для багатьох нас, юних, він був взірцем наслідування. Нині можна пригадати десяток цікавих і веселих історій пов’язаних із «Галицьким лицарем», але мені чомусь найбільше закарбувалося дві. Перша – він носив мене на руках)), ні, я в цей час вже не був дитиною, але правда ще не важив поза 100 кг, але 77 кг «живої ваги» таки мав. Якщо чесно не носив, а виносив, коли під час виступу на науковій конференції я знепритомнів.
Від цього часу не люблю публічних виступів. 
Друга – коли він вичитував мою і Володимира Ханаса наукову статтю. І. Герета тоді хворів, біля нього сиділа монахиня, а на голові у нього була якась мокра… онуча. Після його смерті, згадуючи цей епізод у мене спливла якась аналогія з Іваном Франком, якого ховали у чужій сорочці. Тоді уродженець Гусятинщини польський літературознавець Генрик Бігеляйзен, сказав студентам, щоб пішли до хати покійного Франка й подивилися, як лежить найбільший поет України, такий бідний, як цілий ваш народ. «Ідіть і запам’ятайте собі до кінця свого життя обличчя цього великого чоловіка». 
Безкорисливість… так, цієї риси у людей стає все менше, у тому числі і в його учнів. І дуже, шкода, бо на таких чеснотах і тих людях, які їм притаманні ще тримається цей світ. Так, п. Ігор був цієї маленькою цеглинкою, яка його тримала. «При каноні стояв і фур-фур ладував…»
«Скибка неба», так називалася збірка віршів і прози І. Герети, і він там, на своїй, оцій маленькій «скибці», мабуть, спостерігає за ще живими своїми однодумцями і своїми учнями. А ця скибка всіяна малими зірочками «Золотого вересня»… Але ідемо до зими, тим більше, нині випав перший сніг…
Здається, Вікторе, мусимо статтю розширити . Може й до книжки.  Наскільки пригадую і стаття і твій виступ стосувався тематики "Митрополит Андрей Шептицький і греко-католицька церква в Білорусі"

Немає коментарів:

Дописати коментар