середу, 21 листопада 2018 р.

З днем Архистратига Михаїла


Зі святом Михайли, Михайловичі та Михайлівни! Хай Ангел-охоронець завжди оберігає і допомагає!
Архангел Михаїл воїн світла і правди
Архангела Михаїла вважають покровителем військових, міліціонерів, працівників СБУ, моряків, парашутистів, а також метеорологів, радіологів, гравірувальників й різьбярів, фехтувальників, шліфувальників і золотарів. До нього за допомогою звертаються при небезпеках пов’язаних з військовими діями.
Чи не тому, що Архангела Михаїла вважають покровителем силовиків в нас, на це свято відбувалися доленосні події.
Можливо парадокс, але за часів комуністичного атеїзму за відмову перейти у православ’я на Тернопільщині чи не найбільше репресувала та знищила радянська тоталітарна машина саме душпастирів храмів св. Архістратига Михаїла, зокрема у селах Іванків (Дмитра Кушнірчука і Михайла Кріля), Ланівці (Івана-Маркіяна Баранюка, Михайла Жарого, Михайла Кисіля) Борщівського, Чабарівка (Анатоля Малиновського) Гусятинського районів і цей список можна продовжити кількома десятками невинно убієнних. 
Цікаво, що у 1990-і рр. на Тернопільщині чи не найбільше було конфліктів між парафіянами за церкви Св. Архістратига Михаїла. Перша масова акція на Євромайдані також відбулася на свято Михаїла (Архангел Михаїл очолює небесне воїнство ангелів, які перемогли і скинули Люцифера на землю). До цього воїнства приєдналася і наша «Небесна сотня». Реквієм «Небесної сотні» - «Гей, пливе кача» вперше прозвучав на Майдані під час похорону білоруса Михайла Жизневського. 
Нині на Тернопільщині є понад 70 храмів названих на честь святого Архістратига Михаїла. Від 1960-х за часів атеїстичної влади половина з цих церков були закриті або перетворені на музеї атеїзму чи складські приміщення. У деяких з них замість хрестів на куполах були встановлені п’ятикутні зірки. Кілька церков внаслідок пожеж (підпалів) були частково або повністю знищені, як це сталося із церквою св. Архістратига Михаїла у с. Чистилів Тернопільського району. Тоді, 19 серпня 1982 р. до церкви увірвалася група невідомих людей і частково знищила будівлю. В ніч з 31 січня на 1 лютого 1986 р. церкву все ж таки спалили комуністичні атеїсти, спочатку підпалили в середині, а потім, щоб вона згоріла дощенту, її «розтягнули».
На Тернопільщині на честь Михайлів (першопосленців) названі три села Михайлівка – Борщівського, Лановецького і Підгаєцького районів, Михалків Борщівського та хутір Михайлівка, поблизу с. Биківці Шумського району. Архангел Михаїл був зображений на гербі містечка Устя-Зелене, нині село Монастириського району.
На Тернопільщині на честь Архістратига Михаїла названо багато храмів і ряд каплиць. Фіґури, споруджені на честь святого, є у селах Нараїв Бережанського району, Бариш (2004 р.), смт Золотий Потік (2007 р.), Передмістя (1995 р.) Бучацького, Загір’я, Чистопади Зборівського, Млинці (1869 р., встановив М. Псуй) Козівського, Голгоча (2007 р., на місці поховання 11 вояків УПА) Підгаєцького, Дубівці (2006 р., на кошти товариства «Агрокомплекс»; директор – Г. Пінязь) Тернопільського, Базар (знищена за часів радянської влади, відновлена у 2012 р.) Чортківського районів та ін.
У 2012 р. на фасаді катедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці у Тернополі встановили скульптури – Архістратига Михаїла та Архангела Гавриїла. Їх виготовив скульптор Роман Вільгушинський за сприяння тернопільського мецената Степана Герила.
Серед храмів названих на честь Архістратига Михаїла на Тернопільщині є й церкви-мандрівниці. У с. Нестерівці перша сільська церква згоріла під час набігу татар, другий храм Святого Архістратига Михаїла побудували також із дерева. Після спорудження кам’яної церкви Святого апостола Луки у 1795 р. дерев’яну продали в село Перепельники, де вона є досі. У селі Глинна є дерев’яна церква св. Михаїла, котру перевезли в 1855 р. із села Розгадів Зборівського району. У Шипівцях Заліщицького району стару дерев’яну церкву віддали у сусіднє село. У с. Бутин церкву Св. Архістратига Михаїла (17 ст., дерев’яна), за місцевими переказами, перевезли сюди козаки. У с. Скородинці до 1700 р. була дерев’яна церква Св. Архістратига Михаїла, яку згодом перевезли у с. Майдан (нині Гусятинського району), сьогодні там, окрім старої церкви, діє храм Пресвятої Трійці, збудований у 2008 році. У с. Данилівці Зборівського району всередині храму є напис: «Храм св. Архистратига Михаїла збудований у с. Нище і перевезений у Данилівці у 1715 році».
У церквах св. Архістратига Михаїла сіл Городок Заліщицького і Ланівці Борщівського районів є чудотворні ікони Пресвятої Богородиці.

Немає коментарів:

Дописати коментар