середу, 28 листопада 2018 р.

Укргідра не відмовилась забудовувати Дністер

Практично щодня активісти руху "Вільний Дністер" чують і читають обережні репліки про те, що не варто проводити ніяких протестних акцій, оскільки "Від будівництва ГЕС на Дністрі відмовилися". Вірити їм - себе обманювати, бо сумнозвісну Програму так і не відмінено, але кілька вчорашніх розмов ("ну тепер воєнний стан не дозволить вам проводити акції") переконали мене, що про реальну загрозу потрібно говорити і готуватися до спротиву.
На моє переконання  активну фазу можна очікувати у квітні 2019, хоча , можливо й раніше. Щоб не прикидуватись прихильником "теорії змов" і власником інсайдерської інформації пропоную уважно прочитати витяги інтерв"ю з керівником Укргідроенерго від 25 вересня. І спробуйте знайти, хоч один натяк на відмову від будівництва ГЕСів на Дністрі. Для особливо довірливих найцікавіші твердження я виділив напівжирним курсивом

- Ігорю Григоровичу, розкажіть, будь ласка на коли запланований старт будівництва каскаду ГЕС у басейні Верхнього Дністра, зокрема в районі м. Заліщиків?

- Будівництво може розпочатися після проходження державних будівельної та екологічної експертиз. Згідно з чинними будівельними нормами України проектування виконується в три послідовні стадії: ТЕО, Проект та Робоча документація. Розроблення кожної стадії відбувається після затвердження попередньої. Однак, варто зазначити, що стадія Проект проходить екологічну і будівельну експертизи наново – в повному обсязі, і наявність позитивного висновку щодо ТЕО не дає підстав для позитивного висновку стадії Проект.

- Чи розпочалися вже проектні роботи і в які терміни вони будуть проходити?

- Проектні роботи ще не розпочиналися, конкурсної закупівлі на розроблення ТЕО не оголошено, тому давати оцінку щодо можливих термінів ходу проектних робіт і проходження експертиз є некоректним. Наприклад, хоча б тому, що змінюється законодавство України щодо управління водними ресурсами та щодо оцінки впливу на навколишнє природне середовище, і які будуть остаточні вимоги до режимів роботи ГЕС, відповісти станом на сьогодні досить важко.

- Наскільки на сьогодні прораховані ризики?

- Вплив будівництва ГЕС на довкілля залежить від обсягу компенсуючих природоохоронних заходів та від прогнозу змін внаслідок антропогенного впливу в басейні планованої діяльності, при цьому – в усіх випадках – є зворотно пропорційним масштабу проекту (потужності ГЕС).

Проектні роботи, як я вже зазначав, ще не розпочиналися, конкурсної закупівлі на розроблення ТЕО не оголошено, оскільки Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», що сформований та прийнятий у 2017 році відповідно до зобов'язань, які взяла на себе Україна у рамках Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (конвенція Еспо) та Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхуська конвенція), в ст. 2 встановлює додаткову процедуру проведення оцінки (ще до початку стадії ТЕО проектних робіт).

Станом на 2018 рік вже виконано низку науково-вишукувальних робіт (1 етап) з аналізу району планованої діяльності та досвіду реалізації проектів співіснування об’єктів гідроенергетики з територіями з особливим природоохоронним статусом на прикладі країн ЄС. Звіти профільних інститутів НАН України, зокрема по напрямкам геології, геофізики, геохімії, оприлюднено у відкритому доступі на сайті ПрАТ «Укргідроенерго».

На цьому етапі дослідження проводяться не в обсязі матеріалів для розроблення Звіту з оцінки впливу на довкілля, а в обсязі підготовки повідомлення про плановану діяльність.

Щодо визначення обсягу впливу на довкілля і ризиків – матеріали з висновками оцінки впливу планованої діяльності на навколишнє природнє середовище, а також аналіз ризиків виникнення нештатних ситуацій із греблею – будуть складатися на наступних етапах проектування.
Джерело

1 коментар:

  1. ‎Петро Тєстов‎ до Врятуй Дністер від ГЕС
    1 год ·
    Укргідроенерго не лишає думки будувати каскад ГЕС на Дністрі за наші з вами гроші!

    Згідно оприлюдненого на сайті Н К Р Е К П проекту рішення «Про встановлення тарифів на відпуск електричної енергії ПРАТ «УКРГІДРОЕНЕРГО» на 2019 рік», Укргідра хоче закласти в тариф на наступний рік 20 млн. гривень на знищення Дністра.

    Попередньо, в цій пропозиції їм відмовлено. Але остаточне рішення буде прийматись пізніше.

    Тому закликаю долучитись до обговорення вищезгаданого проекту! Зауваження можна подавати електронною поштою, а 4 грудня в Києві буде публічне обговорення!
    Подробиці - http://www.nerc.gov.ua/?news=8318

    Більше інформації - на сайті Environment People Law (EPL)/Екологія - Право - Людина (ЕПЛ)
    http://epl.org.ua/…/pat-ukrgidroenergo-ne-otrymaye-v-2019-…/

    ВідповістиВидалити