вівторок, 29 січня 2019 р.

про урочистості з нагоди 30-річчя Тернопільської філії УГС

27 січня . у вщерть заповненій залі Тернопільської обласної філармонії відбулися урочистості з нагоди 30-річчя заснування Тернопільської філії Української Гельсінської спілки . Учасники заходу - члени УГС з області, політз’язні та репресовані, ветерани національно-визвольних змагань та інтелігенція міста ділилася спогадами про діяльність спілки, її роль у поваленні комуністичного режиму,
згадували побратимів та посестер, котрі відійшли від нас у засвіти, обговорювали сучасні події і мріяли про майбутнє. Українська Гельсінська спілка і її Тернопільська філія була однією з найвідоміших опозиційних організацій національно-демократичного руху кінця 1980-х- початку 1990 -х років. У документах КДБ Спілка фігурувала як найнебезпечніша для комуністичного режиму структура. Про діяльність УГС на Тернопіллі детально розповіли Петро Маленький, Юрій Моргун, о. Віталій Дудикевич,Іван Сута, Євген Філь, Василь Деревляний.
Колишні політв'язні радянських концтаборів Олесь Шевченко, Микола Горбаль, Володимир Мармус, інші виступаючі говорили про спадковість національно-визвольного та правозахисного руху. Наголосили, що базові принципи декларації УГС лягли в основу Декларації про державний суверенітет, яку Верховна Рада України проголосила 16 липня 1990 року, а автором Акту проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року став лідер УГС Левко Лук’яненко.
Фотодокументальнаї виставка присвячена Українській Гельсінській спілці від музею шестидесятництва доповнювала виступи учасників, а концерт музичного колективу «Хорея Козацька» під керівництвом члена УГС Тараса Компаніченка став чудовим подарунком присутнім на урочистостях.
На світлині Тараса Коковського - виступ Володимира Мармуса
Про заснування Тернопільської філії УГС тут
.

Немає коментарів:

Дописати коментар