середу, 30 січня 2019 р.

про солідарність з Японією

«Лёд тронулся?». Російська влада готує суспільну думку до поступової здачі загарбаних територій.
Через старт виборчої кампанії та новорічну святкову метушню якось загубилась в інформаційному просторі досить знакова для України тема, котра, на перший погляд, прямо нас не стосується. Мова йде про активізацію перемовин Росії з Японією щодо вирішення питання про приналежність Північних територій.
Українські ЗМІ не приділяють достатньо
уваги цим процесам, хоча їх результат напряму впливатиме на подальшу міжнародну та внутрішню політику агресора. ( Одиноко тут стоїть грунтовний аналіз ситуації пера Такаші Хірано" Назад до 1956-го. На які поступки Росії готова Японія?)
Очевидно, що міжнародний тиск та санкційна політика Заходу таки вимусила Росію шукати шляхи виходу з-під обмежень. Для цього путінський режим повинен йти на поступки, або хоча б продемонструвати бажання рухатись у цьому напрямку. Повернення Криму і Донбасу – крок, що однозначно не буде сприйнятий російським населенням. Більше того, на фоні патріотичного угару останніх років такий компроміс виглядатиме здачею російських інтересів і з високою долею ймовірності викличе масові протести.
Тому російська влада вимушена піднімати територіальні питання, які є не настільки болючими для більшості населення, щоб поступово готувати громадську думку до подальших поступок «західним партнерам». Зрозуміло, що міняти Північні території на визнання Криму ніхто не збирається і надалі Росія буде вимушена продовжити логічний ряд і повернути й інші вкрадені в різні часи у цивілізованих держав території – Придністров’я, Абхазію та Південну Осетію і, зрештою, Крим та Донбас. Альтернативною перемогою може бути поглинання Білорусі, тут вже все залежить від того чи вдасться «зламати» Лукашенка.
Для України ж сигнал очевидний – Росію можна примусити віддати вкрадене, тому тимчасово окуповані території обов’язково будуть нам повернуті.
Головне не поступатись своїми інтересами. Тому проведення флешмобу 7 лютого  є вчасною і доречною акцією. Нагадаю, що українські активісти  7 лютого 2017 року перед посольством Росії у Києві  вже проводили акцію на підтримку уряду Японії. Відео цієї події стало «вірусним» у японських соціальних мережах, і багато японців згадували про проблему Криму та Донбасу саме завдяки цій акції. Запропоновані хештеги флешмобу: #Північчина_це_Японія #Крим_це_Україна 

Довідково:
День північних територій (яп. 北方 領土 の 日 Хоппо: рьо: до но хі) - щорічне японське свято, що відзначається 7 лютого з 1981 року.
Спірні острови “Північні території” — Еторофу(Ітуруп), Кунаширі(Кунапиш), Шикотан та архіпелаг Хабомаі розташовані на півдні від Курильських островів (Японія не вважає, що Північні території входять до Курильських островів).

Японія та Росія вперше підписали договір щодо належності цих островів разом з Сахаліном і Курильськими островами в 1855р. (Шимодський трактат). Згідно з ним, вони вирішили, що чотири острови належать до Японії, а Курильські Острови — до Росії. З цього документу складається нинішня позиція Японії.

У 1875р. Росія віддала всі Курильські острови Японії в обмін на Сахалін. А згодом у 1905р. після поразки Росії у війні з Японією, японці отримали назад половину Сахаліна, залишаючи за собою і всі Курили.

Наприкінці Другої світової війни у 1945 році СРСР розпочала війну з Японією. 9 серпня 1945р. СРСР, порушивши японсько-радянський пакт про нейтралітет, почав нападати Японію, виконуючи таємну домовленість Ялтинської конференції. Потім Японія оголосила свою капітуляцію 15 серпня 1945р. але СРСР 18 серпня продовжив окупувати Курильські острови, і згодом також Північні території з 28 серпня до 5 вересни, навіть після того, як було піписано Акт про Капітуляцію Японії 2 вересня 1945р.

Потім усіх жителів Північних території було депортовано радянським режимом.  Їхня кількість була — 17,291 особа (у 1945р.). (Станом на 2016р. в цих островах живуть 16,668 громадян РФ.)

Японія підписала Сан-Франциський мирний договір у 1951р., згідно з яким Японія відмовила від Курильських островів.
- Але Японія не вважає, що Північчині території входить до Курильських островів.
- Крім того СРСР (і РФ) не є сторона цього мирного договору, не має права вимагати щось згідно з цим договором.

У свою чергу Росія напоглягає на тому, що в результаті війни СРСР отримав Курильські острови, включно з Північними територіями (у них назвають їх “Південні Курили”) відповідно до  Ялтинської домовленості. Але Японія вважає, що згідно з Шимодським трактатом 1855р. Північні території не входять до Курильських островів. А також Японія не є стороною Ялтинської домовленості. До речі, США також не визнають офіційності цієї домовленості.

2 коментарі:

  1. https://www.facebook.com/ukr.embassy.japan/posts/1014990672035757?__tn__=-R

    ВідповістиВидалити
  2. https://www.tenews.org.ua/post/view/1549870994-ternopolyani-pidtrimali-yaponiyu--pivnichchina-ce-yaponiya-krim-ce-ukraina?fbclid=IwAR01gSIoFIzVGSmSOgnoJ3SEkOAaKyyhfte80bizLkeUtKyms_BreB5ioEg

    ВідповістиВидалити