суботу, 30 липня 2022 р.

Ліза Ахроменка: "Про кіно і підлизувачів"

Український кінематограф не такий багатий на режисерок. (Дозволю собі не погодитись з авторкою - В.Х.) Мабуть, не жіноча це справа. ( І знову не погоджуюся -В.Х.) Але Кіру Муратову знає весь світ. Знімаючи російськомовні фільми, вважала себе українкою. І померла в рідній Одесі. Її кінематографічний почерк був унікальним, відомим, але далеко не всім зрозумілим і далеко не всім подобався. Коли її країна переживала доленосний перелом у 2014 році, Муратова не боялася бути чесною, на відміну від деяких діячів культури, які відчули біль жадібної провладної натури. На жаль, вона пішла за чотири роки до повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну, хоча в її позиції навряд чи варто було б сумніватися, якби вона жила. 
Однією з «деяких діячів культури», які дивом залишилися в Україні після Революції Гідності, (після Революції Гідності Оксана Байрак виїхала в Росію де працювала до 2022 року. На початку повномасштабної агресії перебувала в Одесі, де й залишається дотепер- В.Х.) є українська режисерка Оксана Байрак – кумир домогосподарок усього Близького Зарубіжжя. Але справа не в рівні та смаках: це питання особистих уподобань. У свої фільми Байрак запрошувала відомих російських акторів, які на хвилиночку, дружньо потрапили до бази даних «Миротворець» – інтернет-ресурсу, де публікуються дані про громадян, які вчинили свідомі дії проти національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядоку. 
Щоб зрозуміліше, ці суб’єкти або відвідували анексований Крим, що є рівнозначним незаконному перетину українського кордону, або інші їхні дії мали антиукраїнський характер. Уже після початку війни деякі з них розповідали, що під час зйомок у Києві стали жертвами нападок націоналістів через російську мову. Смішно і не дивно – адже вони громадяни держави-агресора. І сумно те, що український режисер Байрак, ховаючись від авіанальотів у бомбосховищі, вважає росіян братнім народом і звинувачує Україну у цій війні. 
Чому ж було не полетіти із «золотими голосами» Януковича у 2014 році до братнього народу? Та, тому що якщо їм немає місця в концертній залі "Росія", вони завжди можуть виступити на корпоративі, а на "Мосфільмі" Байрак вже ніхто не чекає - у них вистачає підлизувачів.


Світлина з особистої сторінки Оксани Байрак у ФБ

Немає коментарів:

Дописати коментар