неділю, 18 вересня 2016 р.

Про вечір памяті Станіслава Мікке

Вітаю!
Пропоную один вечір у Тернополі присвятити польській історії. І зробити це таким способом, який я давно вже вважаю найефективнішим, а, можливо,  єдино ефективним - для масової аудиторії.
Історія перестає бути пам'яттю і стає знаряддям в руках політиків з того моменту, коли з неї йдуть живі люди - їхні обличчя, імена, їх нелінійні долі. А тим часом за біографією окремої людини часто можна було б вивчати історію цілої країни. Життя Станіслава Мікке -  саме той випадок.

Його дядько в 1940 р був депортований на Північ Росії (Котлас Архангельської області) і там помер. Брат назвав свого первістка його ім'ям. Так в 1947 році з'явився Станіслав Мікке молодший.
Він став юристом, адвокатом в той непростий час, коли це була не просто професія, а мужній крок, позиція, і до кінця життя ним залишався. Його називали совістю польської адвокатури. Втім, не лише адвокатури. За час, коли я була з ним знайома (з 1995 по 2010), він очолював величезну кількість всіляких етичних комісій, люди вважали його експертом в умінні відрізняти добро від зла.
Літературно обдарований, він був автором багатьох книг і головним редактором товстого, дуже впливового в той час, журналу «Палестра».
Але головною його книгою стала книга «Спи, хоробрий в Катині, Харкові і Мєдному». Беручи участь у всіх катинських ексгумаціях, Станіслав Мікке вів щоденник, який згодом і ліг в основу цієї книги. У ній - не тільки про саму катинську трагедію, а й про те, як правду про неї добували в буквальному сенсі з-під землі, і тим унікальна. Більше це нікому не прийшло в голову, хоча час боротьби за правду, поза сумнівом, яскрава сторінка історії.
Станіслав Мікке загинув 10 квітня 2010 року під Смоленськом в тому самому літаку, в якому летіли на траурні урочистості 70-річчя Катині 96 кращих поляків.
У квітні цього року польський режисер Рафал Геремек на замовлення Головної Ради адвокатів Республіки Польща зняв фільм «Спи, хоробрий». У нашому розпорядженні також можуть бути диск, на якому відомий польський актор Ян Енглерт читає уривки з книги Мікке, і запис серії радіопередач за участю самого Станіслава. Все це, а також величезна кількість фото та відеоматеріалів з катинських ексгумацій може бути використано при організації вечора.
Світлана Філонова
Знимка з архіву Світлани Філонової

5 коментарів:

  1. Запрошую цей вечір провести в Кременецькому краєзнавчому музеї. Заодно, матеріали сформуємо в невеличкий архів та передамо до музею.

    ВідповістиВидалити
  2. Мене дуже зацікавив даний захід, хотілося б прийняти в ньому участь в якості волонтера! Це можливо?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за увагу та підтримку. Будемо постійно Вас інформувати

      Видалити