пʼятницю, 1 березня 2019 р.

про автобіографію Соми Моргенштерна

12 березня о 16-00 в книгрні "Є" відбудеться презентація автобіографії Соми Моргенштерна «В інші часи. Юні літа у Східній Галичині» . Дякую перекладачці книжки Галині Петросаняк за запрошення і цікаве листовне спілкування. Як анонсує книгу сама Галина: «Він...(Сома Моргенштерн - В.Х.) народився в Буданові на Тернопільщині, дитинство провів у кількох селах Теребовлянського району, на початку ХХ-го століття навчався в Тернопільській гімназії.
У Морґенштерна була чудова пам’ять: мемуари містять безліч деталей з його дитинства: сільський побут, соціальні й національні взаємини на Поділлі кінця ХІХ – початку ХХ століть, устрій польської гімназії в Тернополі, імена й особи вчителів та багато чого іншого, що пересічному читачеві буде цікаво, а для краєзнавців може стати цінним джерелом. Сома Морґенштерн володів українською мовою, якої його навчила нянька-українка. Твердив, що всіма мовами, якими він активно володіє – а таких було вісім – він розмовляє з українським акцентом. У гімназійні роки самотужки вивчав історію України й українську літературу, високо цінував і любив співати українські народні пісні, любив і знав український театр."
Від себе додам - читачів книги ( в першу чергу тернополян та теребовлянців) чекає чимало несподіванок, загадок і матеріали для подальших краєзнавчих та літературохнавчих розвідок.
Презетнуватиме книгу Галина Петросаняк, гостем зустрічі буде віденський дослідник творчости Моргенштерна - Георг Дойч. Модератор непересічної події - Юрко Матевощук.
Вірю, що буде цікаво, відтак, запрошую.
Довідково:
Сома Морґенштерн (03. 05. 1890 м. Буданів, Теребовлянського р-ну – 17 квітня 1976 Нью Йорк, США) був німецькомовним єврейським письменником, журналістом і свідком епохи староавстрійської проби. Він походив зі строго релігійної ортодоксальної родини , відвідував школи неподалік свого села та в гімназії Тернополя і навчався згодом в університетах Львова та Відня. Емігрантський шлях привів його невдовзі до Нью-Йорка. Там він написав свої найвідоміші твори: "Син блудного сина", "Кривава колона", "Іскри в безодні", "В інший час. Молоді літа у Східній Галичині" та інші.


Немає коментарів:

Дописати коментар