вівторок, 10 травня 2022 р.

Мікола Бянько: Про дебілорусизацію України

Продовжую стару тезу про Дві Білорусі.

Так в Україні багато хто розуміє, що є чітка межа між біло-червоно-білою Білоруссю і де факто окупованою Росією країною. Однак ми не можемо поки що спростувати той факт, що окупована територія є союзником Росії у агресії проти України і в той час ті, хто бореться з окупацією та режимом Лукашенка потрапляють під міжнародні санкції. Юридична колізія та історична несправедливість водночас.

В час , коли з території Білорусі на Україну летять ракети та бомбардувальники, а військовики росії базуються в казармах на терені Білорусі нам, здавалось, би не до розмірковувань про "білоруську справедливість". Але, попри все, мусимо про те говорити, а , може, й кричати. 

Що для мене та й багатьох бчб білорусів очевидно, це те, що опозиційним білоруським лідерам варто звернутися до українського керівництва, а через них і до світової спільноти,  з проханням визнати Білорусь окупованою територією.

Незалежно від цього варто творити міжнародний суспільний рух, аби юридично захистити і підтримати противників лукашенківського режиму(окупації).

Тут очевидним є або сучасний варіант паспортів Нансена або міжнародне визнання паспортів БНР. І чим швидше це робитимемо - тим краще і для незалежної Білорусі і для України і для світової спільноти. 

Така ось ще одна червона межа та історичний виклик. 

Ну й чудовий текст Миколи Бянько , як підтвердження вищесказаного. Принагідно дякую сябрам і справжнім воїнам з Батальён Кастуся Каліноўскага за боротьбу за нашу і вашу свободу


«Київхліб» змінив назву на темний заварний хліб «Білоруський». Зараз популярний серед українських покупців товар буде називатися патріотичніше «Отаманський». Виробник запевняє споживачів, що рецепт улюбленого хліба залишиться незмінним. Здається, немає ніякої проблеми з рішенням комерційної установи, адже саме власник бізнесу має право вирішувати, як буде називатися продукт. Більше того, мова йде про сусідню країну, жителі якої не зобов’язані любити все, що пов’язано з прикметником «білоруський». Проте перейменування популярної марки хліба все ще відображає тенденцію в українському суспільстві, яка незабаром посилиться. Можна сказати, що на тлі війни Україна взяла впевнений курс не лише на дерусифікацію свого символічного простору, а й на прощання з симпатією до всього білоруського. 

Кілька місяців тому неможливо було уявити, що українці створюватимуть петиції про перейменування назв метро, ​​пов’язаних з Білоруссю. Чи намагаються звільнити полиці магазинів і супермаркетів від білоруських продуктів? Відносно нещодавно напис на маргарині про те, що він виготовлений в Білорусі, гарантував продукту 100% збут. Пересічні українці полюбили білорусів лише за факт їхнього блакитного паспорта, що знайшло відображення не лише у контактах мільйонів наших співвітчизників із сусідами в мирний час на курортах Чорного моря, а й підтвердили соціологічні дані. І все кардинально змінилося. За даними Рейтингового агентства, яке проводило в Україні загальнонаціональне опитування щодо ідеологічних маркерів війни, лише 22% українських респондентів позитивно ставляться до білорусів. За рік, за даними соціологів, показник погіршився втричі. Таким чином, білоруській владі вдалося зробити неможливе, підтримавши агресію Кремля проти України: українці перестали любити білорусів. І такий різкий поворот у соціології означає одне: у найближчі десятиліття відновлення довоєнних відносин виглядає нереальним. 

Незважаючи на певний негатив по відношенню до громадян Білорусі, українці до нас ставляться набагато краще, ніж росіяни, яким симпатизує лише 8% українського населення. Наявність відносно великої групи українців, які досі добре ставляться до білорусів, можна пояснити діяльністю білоруських еміграційних центрів, які надають всебічну підтримку Збройним Силам та мирним жителям, які постраждали від російського нападу. Певний внесок у підтримку відносин зробили й незалежні білоруські ЗМІ, які під тиском досі фактично протистоять російській пропаганді та інформують українців про факти антивоєнного опору білорусів. Важливу роль у підтримці стосунків відіграють особисті дружні та ділові контакти сотень тисяч білорусів, які з перших днів війни постійно спілкуються зі своїми українськими друзями та колегами. Тобто завдяки зусиллям адекватної частини білоруського суспільства нам вдалося на крок зупинити падіння у безодню ворожнечі між народами.

https://www.racyja.com/blohi-racyi/mikola-bianko/pra-debelarusizatsyyu-ukrainy/Мікола Бянько

Див також

Про справжню червону межу БілорусіЧому білоруси не «симпатизують» переселенцям з табору на кордоні з Польщею?
Про вибори в країні, де йде війнаПро вбиральню з відеонаглядомМрія нормальної людиниЕпічна поразка бєларусофобівПро мереживні труси в скорботному стиліПро гламурний совокПро музей совєтської піонерії, Книголюби з кримінальними нахиламиЗаборона "Бутирки" як ознака національної згоди в БєларусіАналітика від вар'ятів , Повзуча десовєтізаціяІдеологічна диверсія на Масляну


3 коментарі:

  1. Дорогі українці, у своїй білорусофобії до чого дійдемо? Замість того щоб робити те що Польща за концепцією Ґєдройця УБЛ Україна-Білорусь-Литва, будемо гнобити останніх нормальних білорусів? Чи ми відкрили як Польща незалежні теле- і радіо канали для Білорусі? Ми навіть не дозволили їх тут ретранслювати. І тепер ми дозволяємо Пу-Лу формувати ще більшу дірку без мислячих людей 80 км над Києвом.
    ЯкбИ там не був режим Луки, не зайшли би колони з білоруського Полісся. Давайте зробимо так, щоб не зайшли. Чи секретар РНБО який каже що це ніж був у спину, цьомав Лукашенка до того в тім'ячко?
    До чого це я. Глава Білоруського ПЕН-Центру Таццяна Нядбай приїздила минулого року в Київ до участі в "Книжковому Арсеналі" на презентації книги "Ми прокинемось іншими" в редакції Ия Кива. Щоб їй і іншим приїхати, треба було подолати безліч перепон. Окремі заплановані учасники не доїхали через штучні прикордонні проблеми.
    І тепер Тетяна пише, що наші письменники відмовляють участі в спільних заходах, організованих білорусами на Заході. Ви шо, трохи поплутали хароших рускіх із ще живими білоруськомовними білорусами?
    На фото Тетяна друга зліва.
    "Выказванне выключна ад свайго імя.
    З самага пачатку ўзнаўлення вайны (беручы пад увагу, што яна доўжыцца з 2014 г) мы выказваем салідарнасць з Украінай і намагаемся зрабіць тое, што ў нашых сілах, каб паспрыяць перамозе.
    Але пры гэтым раз-пораз натыкаемся на несправядлівае стаўленне да нас - беларусаў. Не буду называць імёны і яўкі (і наўмысна нікога не тэгаю), гэта не так істотна, скажу толькі, што нагодай для гэтага паста стала запрашэнне ўкраінскіх калег на фестываль, які мы праводзім (вымушана) у замежжы, але набрыняла ўжо даўно.
    Нескладана здагадацца, што сустракаюся з частай адмовай, бо "з Беларусі ляцяць ракеты".
    Нехта мне скажа, што такі пост - не своечасовы. Але калі ён быў бы своечасовым? Трэба “пацярпець”, каб сказаць усё потым? Калі потым? Гэтая тэма заўсёды будзе нязручнай, несвоечасовай і мулкай. І я лічу сваім доўгам (у тым ліку прафесійным) пра гэта гаварыць.
    Калі нехта думае, што я (мы) не так (недастаткова) пратэставалі і гэтым цяпер спрычыніліся да таго, што з Беларусі ляцяць ракеты, скажыце мне гэта адкрыта і ў вочы: Таня, ты недастаткова пратэставала і таму я не прыму тваё запрашэнне. І раскажыце мне, як трэба было, каб вы не пазбягалі мяне (нас) як пракажонай (-ых). Але пастарайцеся пры гэтым не заняць пазіцыю “старэйшага брата”, які (вас таксама) вучыць, “як трэба змагацца”. Пастарайцеся не вінаваціць кароткую спадніцу ў згвалтаванні.
    Калі ласка: не шукайце ворага сярод тых, хто не змог перамагчы ў супрацьстаянні з надта няроўнымі сіламі, але пры гэтым працягвае (sic!) змаганне ўжо мінімум два гады (а то і дваццаць два).
    У дваццатым мы былі адзін на адзін з грубай сілай, а са знешняй падтрымкі ў нас была збольшага знешняя салідарнасць і заклапочанасць. Сёння добра бачна: дваццаты ў Беларусі быў адным з этапаў падыхтоўкі да вайны, але гэтага не ўсвядоміў (не захацеў усвядоміць) свет і значна больш за нас інфармаваныя разведкі.
    Чачню задушылі так, што цяпер блазан Кадыраў выслужваецца перад сваім гаспадаром і дае атрады для вайны ва Украіне. Дарагія друзі, ці ўплывае гэта на стаўленне да чачэнскага народа? Крым і частку Данецкай і Луганскай абласцей захапілі расійскія войскі, у Крыме правялі “рэферэндум”, так званыя ЛДНР фактычна проста далучылі да РФ, цяпер з гэтых тэрыторый таксама ляцяць ракеты. Ці вінаватыя ў гэтым людзі, асабліва тыя, якія змагаюцца?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді

    1. Дарагія друзі, у гэтай вайне вы маеце шчасце змагацца на адным баку са сваім прэзідэнтам. Мы ж мусілі (і працягваем) змаганне супраць таго, хто кіруе сілавікамі, а за ім стаіць той жа, хто выступае супраць вас. Нам таксама балюча, што наша зямля выкарыстоўваецца для атакі на вас, але мы робім што можам, каб гэтага не было. Не мы ваш вораг.
      Дарэчы, ува мне палова ўкраінскай крыві. У мяне ёсць сваякі, якія жывуць у тых абласцях Украіны, куды ляцяць снарады з Беларусі. Хто я цяпер - сябра ці непрыяцель? І ці мая кроў ці пашпарт нешта мяняюць? Ці не мая пазіцыя (дзеянні, словы) вызначаюць мяне як чалавека, як асобу?
      Я не баюся гнева, які можа на мяне абрынуцца, нават калі прыйдзе нехта, хто назаве мяне “йобаній вівцею” (што ўжо не раз здаралася ў дачыненні да беларусаў). Разумею, што маю ўсе шанцы быць непачутай. Але, можа быць, да кагосьці ўдасца дагрукацца. У найгоршым выпадку - проста засведчу сваю пазіцыю.
      І яшчэ - незалежна ад колькасці “оўцаў” у каментарах: ці буду далей працягваць выказваць салідарнасць з Украінай? Ці буду надалей дапамагаць Украіне? Буду. Бо гэта і мая вайна, дзе мной даўно выбраны бок. І калі ўжо беларускі рэжым мяне не здэматываваў, то і "вівці" не здолеюць.
      Але пры кожнай зручнай і нязручнай і несвоечасовай нагодзе буду таксама пратэставаць супраць дыскрымінацыі беларусаў паводле пашпарта. Тое, што цяпер адбываецца ў дачыненні да нас, - несправядліва, і я не хачу мірыцца з гэтым.

      Видалити
    2. https://www.facebook.com/roman.kabachiy/posts/5654879907872755

      Видалити