понеділок, 4 квітня 2016 р.

Мікола Бянько:Повзуча десовєтізація

Колекціонери бувають різні. Хтось самовіддано збирає старовинні монети. Комусь постійно свербить придбати рідкісну фотографію улюбленої поп-зірки. Хтось всі свої гроші спрямовує на придбання поштових марок з обмеженим накладом. Серед збирачів є навіть любителі секс-ляльок і фанати скляних іграшок типу "сніжна куля". Кожну з цих категорій, хоча і складно, але зрозуміти можна.
Чого не скажеш про творців сайту "Пам'ятники Леніну", які протягом останніх десяти років ретельно збирають інформацію про статуї вождя жовтневої революції в усьому світі.
На самому сайті "Пам'ятники Леніну" є кілька рубрик, одна з яких так і називається: "Додати пам'ятник". На щастя, тут йдеться всього лише про опис пам'ятника Леніну, про який на цьому ресурсі немає поки що жодної згадки. У колекції сайту "Пам'ятники Леніну" - близько 8 тисяч іллічів, причому абсолютна більшість з них - це російські боввани. РФ не дарма є країною-наступником Радянського Союзу. Сьогодні в містах і селах путінської Росії знаходяться десь 6 тисяч пам'яток Володі Ульянова. 
На другому місці - Україна, яка, хоча і почала дуже активно декомунізацію, але як і раніше зберігає тисячу пам'ятників. Українському "ленінопаду", до речі, присвячене ціле дослідження з картинками, графікою і описом подій. Повідомляється, наприклад, що лідирує в цій справі Дніпропетровська область, в якій за короткий проміжок часу (за останні 6 місяців) ліквідовано 111 пам'ятників Леніну. 
Білорусь прощається з Леніним не так ефектно, як українці. Але цікаво, що за період з 1991 року в нашій країні якось непомітно стало менше на одну третину провідників більшовицького перевороту. Якщо на початку незалежності їх було 600, то зараз не набирається і 400. Що не може не тішити. Десовєтизація в Білорусі проходить без зайвого шуму і по-партизанськи. Хочеться вірити, що всіх іллічів переплавили в смітярки та пандуси.
Мікола Бянько, Беларускае Радыё РАЦЫЯ
Переклад за текстом :Паўзучая дэсаветызацыя

Знимка із Всемережжя

Немає коментарів:

Дописати коментар