понеділок, 4 квітня 2016 р.

Віктор Сазонов:Де і коли

Те, що черговий теракт рано чи пізно прогримить в Європі, здається, вже після паризької трагедії більше не сумнівався ніхто. Питання не стояло чи відбудеться він чи ні. Питання було тільки в тому, де і коли це трапиться. Не хотіли в це вірити хіба тільки ті, хто ніяк не міг визнати свої особисті помилки в проведенні іміграційної політики. Але, як казав колись Станіслав Єжи Лец, хто живе в світі ілюзій, той завжди отримує удар від реальності. 


Удар виявився знову в тому місці, де його не чекали. Ще зовсім недавно з Брюсселя звучав сильний і безкомпромісний голос, жорстко засуджував тих членів Євросоюзу, які не підтримували спільну імміграційну політику. Зараз в Брюсселі змушені були оголосити траур за десятками загиблих і сотнями поранених. Чиновники і політики нарешті заговорили про недопрацювання в еміграційної політики Євросоюзу і вже відкрито заявляють, що навіть при терміновому прийнятті необхідних заходів, як і раніше невідомо яких, європейцям ще довгий час доведеться жити з щоденною терористичною загрозою. Якщо навіть там, де працюють офіси Європарламенту і Ради Європи, які перебувають під посиленою охороною, відбуваються такі трагедії, то це показує, що європейці більше ніде на цій планеті не можуть відчувати себе безпечно. 
А в самій Європі сьогодні загинути від бомби шансів здається не менше, ніж в тих країнах, звідки до Європи продовжують приїжджати біженці. Спецслужби і поліція не можуть зробити нічого, щоб запобігти терористичній загрозі, яка лише постійно зростає. Їх не готували до цього. Їх вчили не ображати емігрантів і намагатися вникнути в їхню нелегку ситуацію. А ось яким європейським цінностям їх навчити, щоб ті змогли швидше влитися в європейське суспільство, ніхто над тим не працював. 
Тільки тепер всі несподівано для себе нібито побачили, що емігранти не вписуються в європейську культуру. Нібито раніше європейські чиновники не знали про цілі емігрантські райони, куди не тільки корінний європеєць зайти не може, але навіть і поліцейський без ризику для життя там не в змозі появитися. Ну а якщо говорити про культуру, то кожен освічений європеєць може пояснити, яка культура домінує сьогодні в Європі? Яку культуру європейці пропонують мігрантам? Ну щоб ті змогли оцінити її велич і зрозуміти, що вони потрапили в оточення великої цивілізації. Де почитати про базові пункти цієї цивілізаційної доктрини? Ясно, що є написані цілі томи яких ніхто не читає. Але ось так щоб коротко ... По пунктах 1, 2, 3 ... Щоб швидко і зрозуміло. 
Може хтось з прихильників безконтрольної міграції може пояснити правовірному мусульманину, чому чоловікові одружитися з двома жінками не можна, а з іншим чоловіком можна? Може дезертир, який залишив помирати в пеклі війни своїх співвітчизників, зможе пояснити, чому не можна гвалтувати німецьких жінок? Може хтось може допомогти емігрантові уявити більш-менш ясний проект майбутнього Європи? Ну то нехай представить його спочатку самим європейцям. Тому що багато молодих європейців, які так і не змогли розглянути образу майбутнього у себе на батьківщині, їдуть шукати його в інші середовища. І там уже зі зброєю в руках виступають проти своїх колишніх співвітчизників. 
Може, якраз проблеми Європи в тому, що самі європейці почали дуже швидко забувати про свої традиційні європейські цінності. Ну то кого вони можуть привабити, ті цінності, яких емігрантів можуть зацікавити і спонукати до європейського способу життя, коли самі європейці їх зрікаються. Ховаються за слова на кшталт "мультикультуралізму". Але мультикультуралізм передбачає існування різних культур поряд з традиційною європейською, а не відмова від своєї культури на користь тієї, про яку європейці, як виявилося, мають лише поверхневі уявлення. 
І тепер треба серйозно думати і шукати шляхи виходу. Тільки ось втрачати час на порожні розмови, особливо для європейських політиків, вже неприпустимо. Адже жителів Європи зараз постійно не покидає думка - де і коли.
Віктар СазонаўБеларускае Радыё РАЦЫЯ

На знимці із Всемережжя - теракт у Брюсселі

Переклади українською творів Віктора Сазонова

ЗазомбованіЧетвертий літакНоворічний роздум про великих і маленьких людей, Загальний фон


1 коментар:

  1. Ян Зельонка. Європа більше не у безпеці. http://maidan.org.ua/2016/12/yan-zelonka-evropa-bilshe-ne-u-bezpetsi/

    ВідповістиВидалити