неділю, 10 квітня 2016 р.

про горіхи

Пишу кілька рядочків у першу чергу  для тих колег і колежанок, котрі цікавляться моїми "таємничими" вправами на городі. Напочатку трохи історії. Так сталось, що першим деревом на новому обійсті, котре збудували батьки (1975р) - був горіх. Довгі роки він рясно плодоносив, але з часом почав загрожувати будинку і його довелось спиляти. Але в інших куточках обійстя виросли його дітки, тож на різдвяну кутю горіхів ніколи не купляли. Та й барвникк на руках завжди натуральний... Минулоріч брат Віктор запропонував посадити горіховий сад. І його основою мали стати адаптовані часом плоди того найпершого горіха.  Тим більш, що висадка будь-яких дерев допомагає вирішувати екологічні проблеми...Отож ми висіяли першу сотню плодів . Перший старт був цікавим .
Проросло трохи більше половини - вчора я полив 56 росточків.
Цього року ми спробували дещо адаптувати відомі технології. Ну й посадимо значно більше. Як йтиме наш агроексперимент - інформуватимемо всіх зацікавлених. Поки що - суха статистика. 09 квітня висаджено 40 стратифікованих плодів.
За тиждень-два, сподіваюсь висадимо стільки ж. Ну й "дубовецька горіхова історія" була б неповною. якби я не повідомив, що минулого року наш батько Василь  посадив, за його словами , "Алею Героїв" з горіхів...
16 квітня посадив чергових 40 плодів. 
23 квітня з братом Віктором посадили 150 плодів
Ось так виглядають ростки минулорічної посадки
30 квітня посадили з Василем 50 плодів і чотири ліщини
21 травня 2016 остання висадка плодів. 40 замочених у воді горіхів - залишків минулорічного врожаю. Тішить, що відновились минулорічні ростки після приморозків.
Горіхи ростуть, попри низьку схожість і попри шалену спеку. Багато ростків буквально "згоріли". Але сильніші милують око буйним ростом. Знимка від 28.07.2016. Горіхи вчора із племінником Стефаном ми достатньо поливали...
Вчора і сьогодні зі Стефаном добре поливали ростки. Частину я пообрізав, поглянемо , чи вплине це на ріст. На долішній посадці виросла лобода, отож спека не буде такою прикрою. Знимки вчорашні ( 06.08.2016).
13.08.2016 року знову щедрий полив. Підживив гноячками. Спека трохи спала, однак дощі не випадають. Ростки здебільшого почуваються добре. Окремі сягнули 70 см попри природні катаклізми.
18.09.2016. Вчора щедро поливав горіхи, а вночі пішов дощ... І сьогодні півдня продовжувався. Сподіваюсь - це не зашкодить:-)
01.11.2016. Вчора отримав посилку з Кропивницького. Інга Дуднік поділилась садивним матеріалом. Отож весною розбиватимемо сквер DocudaysUA, а, можливо й на сад зможемся...Тим часом город спочиває до весни. Спробуємо експериментувати у квартирі :-) На світлині - посаджена ділянка..
30.12.2016. Кропивницькі горіхи від Інги Дуднік зійшли. Навіть ялинки не потрібно ставити.
01.04.2017. Перша цьогорічна висадка горіхів у відкритий грунт. Посадив стратифіковані горіхи з Кропивницького і кременецькі, два десятки дубовецьких та частину тих, котрі проросли в квартирі. Свої перші горішки посадила помічниця - внучка. 
15.05.2017. Сіянці пережили дві хвилі заморозків. Відтак  ростимуть цьогоріч повільніше. З цьогорічної посадки проклюнулось поки що лише кілька. Тішить, що вистояли кліматичну атаку більшість сіянців минулих років. Сподіваюсь, що наступні знимки будуть оптимістичнішими.
20.05.2017. Сіянці відновлюються. Появились цьогорічної посадки.

18.06.2017. Старіші сіянці тепер виглядаю ось так!
18.06.2017. Сіянці з Кропивницького виглядають поки що так
17.03.2018 року. Перші листочки на вікні












Мотто: "У будь-якій незрозумілій суспільно-політичній ситуації варто садити дерева. Бажано горіхи. Володимир Ханас"








10 коментарів:

  1. А коли буде перший врожай? за скільки років?

    ВідповістиВидалити
  2. Навесні хочу посадити кілька молодих саджанців дубу, а зараз хочу посадити кілька старих пеньків.
    Микола Сивирин 21.11.2016

    ВідповістиВидалити
  3. http://www.auv.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=533:2015-02-05-16-36-05&catid=46:2009-03-29-22-35-33&Itemid=82
    http://ukr-sad.com.ua/ua/gretskij-gorikh/descr/286-siyanci-gr-oriha

    ВідповістиВидалити
  4. https://newukraina.blogspot.com/2017/01/blog-post_16.html

    ВідповістиВидалити
  5. Ірина Земляна

    Про цінність.
    Коли я була малою, то кожної осені їла сирі горіхи. Їх було багато і зовсім не приблема знайти. Коли народилася тато посадив деревце у нас під вікнами і мій горіх-ровесник давав гарні урожаї, у шкільному садку також всюди вони росли і у бабусів та дідусів, звичайно ж в дворі росли горіхи. Тоді я думала, що вони є всюди і це не делікатес, а буденна буденщина. Щоправда, сирі горіхи були тільки трошки і їх треба було добути. Я не любила горіхів, що самі випадають із шкірочки, а любила такі, які треба обдерти і щоб руки вимазати і вони стали рижими. Тоді дістаєш сирий-сирий горішок, обдираєш нігтями тоннсеньку шкірочку з ядра і смакуєш. Ото горіхи!
    А що зараз? Зараз зрозуміла яка то була цінність ті сирі горіхи і як же їх хочу.
    PS Якщо раптом захочете зробити мені приємність - пригостіть сирими горіхами;)

    ВідповістиВидалити
  6. Natali Vatamaniuk Ееех, у мене цілий горіховий сад. Якби раніше забажалось.... - нині всі вже дозрівші
    Ірина Земляна горіховий сад то ж мрія:)
    Natali Vatamaniuk Iryna Zemlyana :) :) :) особливо, коли всі ті 136 дерев треба обкопувати кожне радіусом 1,5 метра як мінімум )) І погода паскудна, і тато підганяє, долоні до мозолей вже стерла... але ні, сад, то таки велике щастя)))

    ВідповістиВидалити
  7. Anatoliy Rekun
    12 год ·
    Які розумні ці ворони. Сьогодні спостерігав як вони злітають з горіхом у клюві а потім його випускають, щоб він розбився і викльовують середину.
    Lidiia Poplavska Вони не просто розумні, а й антикорупціонери))) Спостерігала як ворона злітала високо і кидала горіх на одну й ту саму дорогу автівку серед багатьох припаркованих. А та весь час волала сингалкою, що лище підбадьорювало хитрого птаха😊

    ВідповістиВидалити
  8. http://texty.org.ua/pg/article/hohobi/read/82904/Gorihova_pensija_20_sotyh_sadu_sim_rokiv?a_offset=

    ВідповістиВидалити
  9. З 30-х років ХХ століття ведеться селекція горіха волоського на зимостійкість, урожайність і якість плодів. Так, А. П. Єрмоленком, Ф. Л. Щепотьєвим, П. П. Бадаловим відібрано 250 кращих форм, які стали джерелом садивного матеріалу для горіхових насаджень в Україні, Росії, Білорусі та Прибалтиці, та 4-х сортів, включених до Державного реєстру сортів рослин України. За результатами робіт із гібридизації ліщини з фундуком та ведмежим горіхом, проведених у 1938 р. Ф. А. Павленком, отримано перспективні гібриди, з яких у післявоєнні роки відібрано зимостійкі, високоврожайні екземпляри з добрими якостями горіхів. 12 гібридів отримали статус сорту, а деякі з них були відмічені на міжнародних виставках. На їх основі отримано гібриди наступних поколінь. Продовжуються роботи з детального вивчення гібридів та отримання нових перспективних рослин.

    ВідповістиВидалити
  10. Про фундук https://www.epravda.com.ua/publications/2019/10/26/652998/

    ВідповістиВидалити