неділю, 17 квітня 2016 р.

Телевізор як багаття в джунглях Європи

Ніяк не можу зрозуміти шуму, писку  та гістеричного вереску у мордокнижці довкола тих чи інших політичних телепередач. Градус обговорення постановок і маніпуляцій часто зашкалює. Інколи стає дуже сумно. Не лише тому, що люди фанатично довіряють телевізору і продовжують його дивитися попри перестороги. Дивує, що ірраціональні , істеричні посили з телевізора вони активно переносять у Всемережжя
і натхненно "не погоджуються" з тим, що подивилися, переконуючи оточуючих, що такі передачі - зло. При цьому ніхто не пише, про необхідність якісчного власного українського кінотелепродукту. Продукту для масового ширвжитку, бо відлучити глядача від тяги до зомбоящика найближчим часом навряд си вдасться. Єдине , що хоч трохи обнадіює, що український глядач, принаймні у Всемережжі, все таки хоч інколи піддає сумніву побачене у зомбоящику. Того ж маніпулятора Шустера. В сусідній Раші всевидюче і всезнаюче телеоко давно зазомбувало глядачів і  відучило їх критично мислити. Про цей феномен , як на мене , найкраще написав український правозахисник і філософ Микола Козирєв, переклад його статті настійливо рекомендую до прочитання.

Часто телевізор (телебачення) порівнюють зі зброєю масового знищення. Що, очевидно, справедливо в умовах інформаційних війн і актуально для сьогодення. Порівняння коректне в сенсі маніпуляції свідомістю телеглядачів, їх обдурення політичними шахраями і глобальними авантюристами типу Путіна. Але я б звернув увагу на глибинну структурну підставу цього деструктивного процесу телешкідництва, що вислизає від поверхневого спостереження.
Але спочатку - про які джунглі в Європі тут мова? У чому сенс цієї метафори стосовно до нас, частини Європи?
Ален де Бенуа: "Часто запитують, що Європа дала світу, що є її унікальним внеском? Можливо, найкраща відповідь - поняття об'єктивності. Все інше випливає з нього - ідея особистості та її свободи, загальне благо, відмінне від приватних інтересів; справедливість як прагнення до правди ... дистанційованість і можливість самокритики; здатність до діалогу, нарешті, саме поняття істини ".
Тому людина європейської культури - це людина раціонального мислення і правового порядку в інтелектуальному просторі від Декарта і Канта до Маркса і Макса Вебера.
Антитеза - ірраціональність і суб'єктивізм.
Що і чому робить з нами телевізор? Він руйнує цей простір об'єктивності, раціональності та законності. І робить він це дуже ефективно - культивуючи суб'єктивізм, опускаючи нас, телеглядачів, на рівень родового племінного співтовариства. Кажна сучасна сім'я біля вечірнього телевізора в своїй квартирі - точний аналог первісного племені біля багаття в джунглях біля або всередині свого куреня (вігвама, тіпі, чуму). А те, що віщають в телевізорі шахраї і авантюристи - копія архаїчних жерців і чаклунів, які заганяють сім'ю, заворожену мерехтливим світлом екрану, в символічний простір, обгороджений системою тотемів і табу.
Далі, друзі, розвивайте тему самі. Скажу тільки, що, як мені здається, українці успішно ламають цей символічний "паркан", а ось росіяни захоплено танцюють біля свого вогнища, падаючи ниць перед тотемом-Путіним ( "Без Путіна немає Росії") і застигаючи від жаху перед табуйованими "укрофашистами" .
Переклад за текстом: Телевизор как костёр в джунглях Европы.
Також переклади нотаток  Миколи Козирєва Дещо про децентралізацію, Корупція як міф або про шорти у церкві, Путін і Гітлер
Ілюстрації із Всемережжя


4 коментарі:


  1. Олег Ущенко
    7 хв. ·
    сакральний смисл українського фейсбука - це війна зрадофілів з порохоботами. (так вони одні-одним прозиваються.) якби то був мультик, то на двох кінцях місцевості стояли би змайстровані на швидку руку криві вежі, на які би без кінця вилізали оратори з кругленькими тулубами і тоненькими ніжками. а між вежами туди-сюди галопував би натовп з роззявленими писками і підкидав би шапки, де сподобався промовець... в фейсбуці натовп невгамовно ставить лайки. при чому не факт, що всі звертають увагу на зміст. швидше за красоту слова. інакше чим пояснити, що ті самі люди водночас лайкають про і контра дефініції тієї самої теми.

    ВідповістиВидалити

  2. Olexander Severyn
    16 год. · Kyiv ·
    У мене є кілька простих тестів на ворога:
    а) хто поширює без належних коментарів щось з .ru
    в) хто поширює без належних коментарів щось з .su,
    с) хто лає владу, не пропонуючи реальних (sic!) альтернатив теперішній політиці,
    d) хто сіє ворожнечу поміж українцями, типу "я Nаціоналіст, а ти лібераст".
    е) хто пропонує брати Москву, сам не перебуваючи на передовій.
    Є ще, але це найперші.

    ВідповістиВидалити
  3. Олег Ущенко глобалізм тримається на швидкісних комунікаціях. обмін інформацією блискавичний і в реальному режимі. для нормальних комюніті - то інструмент для активного розвитку. для нас - мало не іструмент знищення. але все одно винуваті люди, які 25 років терплять істеблішмент. якесь соціальне садомазо... і не менше )

    ВідповістиВидалити
  4. Останніх три роки Новий рік зустрічаємо не вдома. Вже стало доброю сімейною традицією ступати у Новоріччя з порогу рідної церкви, що у Великих Гаях. Разом з громадою, з односельцями. Особисто бачу у цьому глибокий сакральний зміст. Тож коли після опівночі повернулись додому, вирішили «пробігтися» каналами зомбоящика… Давненько туди не зазирали, з відомих усім причин.

    Перша думка була, що, напевно, поки ми були в церкві, щось в Україні сталося. Мовлення на всіх каналах велося російською, бідкалася і прикликала любов до себе «улюбленої» мовою поребрика на «Інтері» – Софія Ротару, бігали з чугунними батареями і лаялися поміж собою «на фєні» (мова зеків) «джентльмени» із сусідньої «братерської» країни, ще якась «співачка» голосила, ну та, що з «невідомих», але добре проплачених. Шукаю далі… О! Головний отаман українських козаків Кармазін, ну, може, цей щось скаже рідною мовою, як не як, мій земляк, із Звенигородки, що на Черкащині. Та де! Дзуськи! Ось тобі й маєш, себто – маємо, Україну… Незалежну… від кого? Від самих себе? Виходить, що так. Пригадую як Кармазін якось заговорив українською, але це було тоді, коли висував свою кандидатуру в 1999 році на пост президента України.

    А ось що написав у мережі ФБ Іван Безушко – голова сільської Ради Ниркова, що на Тернопіллі: «Вперше за багато років , а саме 5 років не дивився ТБ , ввімкнув і жахнувся – з українців знущаються . 100 % телеканалів потрібно позбавити ліцензій , закрити і ніколи більше не показувати . На нашому ТБ відсутня творчість та існує суцільний плагіат . В Україні відсутнє українське ТБ , а існує ТБ колишнього СССР . Суцільна москвинська мова . Нас не поважають, тому що рівень культури в найглухішому українському селі вищий за те, що нам втовкмачують з телеекранів . Власники телеканалів вважають нас колонією московії і пропонують нам так, як і на наших базарах секонхенд . Україна в інформаційному просторі суцільний секонхенд» .

    Між тим читаю у статті Миколи Козирєва «Телевізор як багаття у джунглях Європи» , яку переклав відомий тернополянин Володимир Ханас: «Кожна сучасна сім’я біля вечірнього телевізора у своїй квартирі – точний аналог первісного племені біля багаття в джунглях або всередині свого куреня (вігвама, тіпі, чуму). А те, що «віщають» в телевізорі шахраї й авантюристи – копія архаїчних жерців і чаклунів, котрі заганяють туди сім’ю, яка немов заворожена мерехтливим світлом…». То ж виходить, що не встиг ще розпочатись Новий рік, а українцям вже… підсунули свиню.

    Валентина Саменяк
    https://www.tenews.org.ua/post/view/1546409604-sche-ne-vstig-rozpochatis-noviy-rik-a-ukraincyam-vzhe-pidsunuli-svinyu?fbclid=IwAR1c4KWSrySe_Fzrv29DrPJUSVF-r2DLF4N4Kc-C7k-PTWkyfc8kgH_cq88

    ВідповістиВидалити