понеділок, 23 травня 2016 р.

Віктор Сазонов: Сенсація

Короткий курс навчання журналістиці майже повсюдно починається з такого прикладу: 
- Треба шукати сенсацію, - пояснює лектор. - Якщо собака покусала людину, то це нікого не зацікавить. Цього читати ніхто не буде. Адже це звичайна справа. Хто не знає, що собаки кусаються!? Ха-ха! А ось якщо людина покусала собаку, ось це - сенсація. Це зацікавить всіх. Так ось! У Бєларусі  практично неможливо знайти сенсацію .
Ні-ні, знайти щось не важко. Важко донести до звичного до усіляких несподіванок населення, що це справді сенсація!
Вони то, сенсації, ніби й під ногами валяються. Їх ніби безліч і всі без господаря. Бери їх голими руками всі, хто хоче і ставайте великими журналістами! Але в останній момент з'ясовується, що це нікого не цікавить. Те, що для інших сенсація, для бєларусів чергове занудство, яке всього лише трішки негативно впливає на загальний настрій.
- Подумаєш, людина собаку покусала, - скаже вам бєларус, прочитавши, як думали ви, сенсацію. - Треба тих собак давно вже було пазагризати всіх нахер. А то поророзплоджувались, нема проходу від них.
Ну так от! Одна вчителька бєларуської мови якось вирішила прославити свій невеликий колгосп. Вона почала збирати підписи за те, щоб її школа більше не була бєларуськомовною ... Адже її діти підуть в школу, і бєларуська мова, на її думку, буде їм заважати вчитися ...
Якщо перекладете цю новину на якусь іншу мову, передайте її в іноземні медіа, і вона миттєво стане сенсацією в будь-якій країні. Популярність рідному колгоспу забезпечена.
Я вже не кажу щоб вчителька польської мови в Польщі збирала підписи за ось щось подібне ... Або вчителька хорватської мови десь у Хорватії ... Це не просто сенсація була б! Це - гіперсенсація!
Ой, що було би! Полетіли б голови і міністрів освіти, і деканів університету де ці яничари вчилися, а директори тих шкіл, де вони працюють,  хіба що публічно застрелилися б самі, щоб хоч таким чином змити ганьбу перед своїми учнями і вчителями ... Перед класиками, народними знаменитостями, своєю нацією , іншими націями, історією, самою мовою, своїми предками і нащадками, не своїми також і просто перед знайомими і незнайомими людьми ... Ну але не всі сором мають ...
Бєларуський же міністр освіти голови не позбувся. І навіть виглядає непогано. Для нього ця новина не сенсація. Як і для тих викладачів, що колись вчили любити і берегти рідну мову свою студентку, майбутню знаменитість, яка зробила відомим на весь світ свій рідний колгосп ... А заодно "прославила" і навчальний заклад, де її правильно вчили розставляти префікси і суфікси ...
Та в дупі вона бачила ваші суфікси !!! Вона цілу країну "прославила" ... А ви зі своїми суфіксами ...
З висоти своєї "популярності" вона покрила заслуженою ганьбою сиві голови університетських професорів, своїх викладачів. Хіба за те, що ті за п'ять років навчання так і не змогли їй пояснити, що її майбутніх власних дітей не можна вважати розумово неповноспрпавними аж настільки, що рідна мова буде заважати їм вчитися. І не довели що кількість вивчених мов підвищує інтелект. Доведено наукою! І що якщо не знати бєларуської, то неможливо прочитати Васіля Бикова в оригіналі. Якщо, звичайно, і вона і вони знають хто такий Васіль Биков і що таке "в оригіналі" ...
І ось це все для нас не  сенсація! Чому? Відповідь проста. Все це блідне на тлі справжньої сенсації, коли від публічного вживання рідної мови відмовилася все керівництво країни разом з начальником ... На цьому тлі якась там вчителька з якоюсь там ... Хіба може вона бути сенсацією?!
У нас взагалі всі сенсації вже відбулися. Ми живемо в післясенсаційни період. У нас відбулися всі великі грандіозні абсурди, і на їх постійному тлі все інше виглядає дрібною помилкою , яка укладається в цифру статистичної похибки.
Тому бєларус більше схильний не до сенсацій, а до гумору. І справді, дуже смішно виглядають ті, хто бореться з мовою, яка народилася задовго до них, і точно їх переживе.
Віктар СазонаўБеларускае Радыё РАЦЫЯ

Знимка із Всемережжя

Переклади українською творів Віктора Сазонова

ЗазомбованіЧетвертий літакНоворічний роздум про великих і маленьких людей, Загальний фон, Де і коли

Немає коментарів:

Дописати коментар