вівторок, 19 вересня 2017 р.

Юлія Сівєц: Чому влада не вшановує Каліновського?

У Вільнюсі, ймовірно, знайшли останки національного героя Бєларусі Кастуся Каліновськаого. Але з боку офіційного Мінська - тиша. Де створення спеціальної урядової комісії? Або відправлені бєларуські фахівці на археологічні розкопки? Де угоди про перепоховання та вшанування бєларуського героя? Таке відчуття, що у нас таких Каліновських - тисячі. Наче й не було ніякого Каліновськаго і визвольного повстання в 1863 році. Ніби лідера інсургентів не вбили насильно. Нібито його тіло таємно не поховали і не засипали вапном. Нібито карателі не зробили на могилах повстанців поле для гри в крикет. 

Заходиш на головний офіційний портал БєлТА, а там про що тільки не пишуть: і про те, що зростання цін на продукти не буде, і про те, кому дістанеться сота машина від одного гіпермаркету і як покупці цього гіпермаркету полетіли на Кіпр. І ні слова немає про Каліновського. Жоден експерт слова не висловив про те, що знайдені останки Кастуся Каліновського. І наскільки це знаково і важливо для Бєларусі. Замість цього - міркування про те, що БРСМ допомагає забезпечити розвиток кожної особистості. Про те, для чого в Бєларусі проводять чекові лотереї і про важливість проведення особистих прийомів в регіонах. 
А на додачу до всього в школах скасували вивчення "Мужыцкай праўды". Ось так у нас про справжнього героя - ні слова на офіційному рівні. Але символічно, що останки Кастуся Каліновського, який писав не найприємніші слова про східного брата, як раз знайшли тоді, коли в Бєларусі проводяться бєларусько-російські військові навчання.


Немає коментарів:

Дописати коментар