середу, 30 березня 2016 р.

Кастусь Бандарук:Політичний Великдень

Сьогодні в римо-католиків і протестантів Великодній Понеділок. Незважаючи на вихідні дні, в Польщі, особливо у Всемережжі широко коментуються і обговорюються великодні виступи католицьких ієрархів на тему політичної ситуації в Польщі. Мабуть, найбільший резонанс викликали слова Архієпископа Юзефа Михаліка про «нову Торговицю». 

В принципі я неохоче і дуже стримано коментую новітні політичні пристрасті в Польщі. Утримаюся від висловлення своєї позиції, оскільки, можливо, помиляюся, і напевно, деяких речей, як справа Конституційного Суду, я не розумію. Я теж не знаю, наскільки щирі і безкорисливі наміри тих, які створили «Комітет Оборони Демократії» і влаштовують багатотисячні марші протесту проти деяких рішень нового уряду. Тим більше, що напередодні великодніх свят, лідер правлячої в Польщі партії «Право і Справедливість» закликав до спокою і припинення політичних суперечок, не надавати їм міжнародного резонансу, як мінімум впродовж найближчих місяців, поки в Польщі відбудуться «Всесвітні дні молоді», візит Папи Франциска і самміт НАТО. 
Однак, колишній голова Конференції Єпископів Польщі, архиєпископ Юзеф Міхалік явно не послухався лідера правлячої партії. Під час святкової  Меси він заявив, що «народ вже втомився від нескінченних суперечок» і чекає відновлення діалогу. Ієрарх закликав, особливо політиків, дотримуватися морального, Божого права, діяти в атмосфері доброзичливості, співчуття, діалогу і любові, бо така позиція плідніша. «Польща розділена інтересами різних груп і партій ... вона партійна, а повинна бути об'єднана навколо загального блага, зокрема поваги до себе». 
Однак, найбільший резонанс викликали слова архієпископа про те, що "в Польщі з'явилася нова "Торговиця". Її учасники нібито принижують Польщу. Мовляв, "на міжнародних форумах вони мобілізують чужі народи до ненависті до поляків, які посміли вибрати інших, а не їх. Це дивовижна позиція. Такого вже давно не було. Однак, це не похвально, якщо надану їм частиною суспільства довіру, ці люди використовують проти Батьківщини"- заявив архієпископ Михалік виступаючи в Перемишлі. 
Досить заглянути в "Вікіпедію", щоб дізнатися, що це таке "Торговиця". "Торговицька конфедерація " була створена 27 квітня 1792 року. У польській історіографії, це синонім національної зради, заколоту групи магнатів проти прогресивної Конституції 1791 року, спроба захисту своїх привілеїв за допомогою зовнішніх сил, зокрема Катерини II. Скільки не читаю про "Торговицю", тим більшим перегинати і помилкою вважаю її порівняння з протестами «Комітету захисту демократії». Так. До цих маршів дочепилися політики, які в результаті виборів виявилися в опозиції і справді втратили колишні впливи та привілеї. Бачу там деяких політиків відірваних від своїх м'яких крісел. Однак партія «Новочесна» - це абсолютно нова структура, яка ніколи не була при владі. Не захищають своїх привілеїв молоді подружжя з діточками , ані пенсіонери, оскільки вони привілеїв ніколи не мали. Обзивати їх "ситими котами", відірваними від повної миски, або зрадниками, які очорняють Ясновельможну Річ Посполиту за кордоном, образливо для абсолютної більшості учасників маршів. Думаю, що архієпископ Михалік перебрав міру. Представник Костела, абсолютно недемократичної, ієрархічної установи не повинен говорити про демократію. Краще нехай говорить те, до чого Костел покликаний: закликати до згоди, примирення, взаємоповаги і християнської любові. Якщо Польща така католицька і релігійна, як сама себе називає, то повинна охоче прислухатися до таких закликів. Особливо під час Великодня.
Кастусь Бандарук, Беларускае Радыё РАЦЫЯ

Переклад за текстом Палітычны Вялікдзень
Знимка із Всемережжя

Немає коментарів:

Дописати коментар