середу, 9 березня 2016 р.

Віктор Сазонов:Загальний фон

Ну ось і з'явилася в Бєларусі свіжа новина, яка кардинальним чином випадає із загального контексту світових новин про емігрантів в Європі, про порушення умов припинення вогню в Сирії, про теракти і боротьбу з Ісламською Державою, про все, що пов'язано з Дональдом Трампом і американськими виборами. Все це для бєларуського вуха стало вторинним у порівнянні з тим, що під час візиту до Бєларусі російської делегації Олександр Григорович назвав Володимира Володимировича Дмитром Анатолійовичем!
Ну втомилися ми від поганих новин, від тривожних передчуттів і від повної відсутності хоч якихось перспектив ... А тут хоч трохи гумору. Сміх, як то кажуть, продовжує життя. Навіть якщо воно дійсно безперспективне.
Здавалося б, звичайна обмовка. І хоча у вищих політичних колах не прийнято зловживати такими обмовками, з вуст бєларуського правителя це звучало цілком прийнятно для його російських співрозмовників. У всякому випадку, керівники Росії, і той, що зараз, і той, який був до нього, зробили вигляд, що не образилися. Як колись не образилися і на те, що начальник бєларуської держави, знову ж випадково, приміряв собі їхню посаду. 
Хоча я не вірю в такі помилки досить досвідчених в публічному блалатанні перед телевізійними апаратами політиків. Швидше готовий повірити в добре спланований спектакль. Та й те, що бєларуське, повністю залежне від тотальної цензури телебачення не вирізало цих незручних кадрів, а зі смаком повторювало їх, підтверджує мої сумніви. 
Я взагалі останнім часом не вірю у випадковості вищого рівня. Швидше схиляюся до можливості існування якихось там теорій світових і проголошенні безглуздих промов змов, які і змінюють обличчя планети. А хто з політиків не приймає в них безпосередньої участі, то просто створює загальний фон нібито існуючого в світі порядку. Не більше того. 
Ось, наприклад, бєларуська опозиція. Вона не тільки ні в яких змовах не помічена, але навіть і в міцних договорах між самою собою теж. Тому доля їх країни вирішується без їх безпосередньої участі. Вирішується між керівництвом сьогоднішньої Бєларусі та Росії, між керівництвом Бєларусі та Заходу, буває що тільки нинішнім керівництвом Бєларусі без зовнішньої участі, але завжди без урахування думки бєларуської опозиції усіма сторонами цього процесу. Хоча для загального фону бєларуські опозиціонери дуже потрібні. Ну як же без загального фону?! 
Головну роль в створенні загального фону на думку керівників повинен грати звичайно ж народ. Він з цією місією частково справляється. У колишньому Совєтському Союзі совєтський народ створював такий прекрасний фон для діяльності свого керівництва, що можна  розглядати його як еталон. До цього ідеалу прагнуть зараз керівники країн на більшій частині постсовєтського простору. І головне для них є не повторити помилок совєтського керівництва, які вони досконально вивчили. А головна помилка - це наявність такої опозиції, яка вибивається за межі фону. А значить, за межі народу. Чи не йде з народом, десь посередині, а веде народ попереду. 
В рамках фону, то нехай буде, і навіть краще якщо буде опозиція. Це допустимо і бажано. Небезпечною є тільки та опозиція яка веде народ за своєю ідеологією. А для цього потрібно мати її, ту міцну і незмінну ідеологію. Опозиція ж, яка йде за народом, це найкращий подарунок кожної тоталітарної влади. Це і є той самий знаменитий фон, який створює враження, що в країні нібито щось рухається. Що є вже, або буде в перспективі, громадське життя. Що є надії на еволюційні зміни ... 
А для підняття настрою в суспільстві називаємо Володимира Володимировича як-небудь інакше і вже всі починають забувати про головне. Про те, що прес-секретар того ж Володимира Володимировича заявив, що і російський президент, і прем'єр, не порушили конституцію РФ залишивши територію Росії удвох відразу, оскільки поїхали вони в свою єдину союзну державу. Територію своєї країни, мовляв, вони, приїхавши в Бєларусь, не залишали.
А це, між іншим, був конкретний політичний посил з боку Росії решті світу. 
Віктар СазонаўБеларускае Радыё РАЦЫЯ

На фото - акція в Мєнську на підтримку Надії Савченко

Переклади українською творів Віктора Сазонова

ЗазомбованіЧетвертий літакНоворічний роздум про великих і маленьких людей



Немає коментарів:

Дописати коментар