понеділок, 15 серпня 2016 р.

Ян Пєкло: Про Битву під Варшавою

Сьогодні у Польщі урочисто святкують 96-ту річницю Битви під Варшавою, яку ще часто називають “Дивом на Віслі”. Вона стала поворотним моментом совєтсько-польської війни 1920 року. Тоді військо Юзефа Пілсудського зупинило наступ Червоної армії на підступах до польської столиці. Польща зберегла незалежність та не пустила до Західної Європи російських більшовиків, які прагнули світової соціалістичної революції. Союзниками польського війська у боротьбі з коричнево-червоною чумою були загони армії УНР. Шкода, що цей день практично не відзначається в Україні. 

Поляки ж про союзників не забувають Вашій увазі переклад нотатки Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Яна Пєкло про цей день.


Битва під Варшавою 1920 - погром більшовиків і найважливіша польська перемога минулого століття. Відома, як "Чудо на Віслі" вона врятувала Європу від панування комунізму. Фільм Єжи Гофмана кепський, але, на жаль, єдиний сучасний в пам'ять про цю подію (хоча деякі  батальні сцени вражаючі). 
Варто нагадати, що фільмів про Варшавське повстання 1944 року було декілька, і справжній їх висип відбувся в останні роки. Це так, ніби  ми соромилися цієї великої перемоги, яка була табу в комуністичній Польщі, і вважали за краще, щоб перейматися поразками і постійно звинувачувати відповідальних  за них ... Слід підкреслити, що українці були нашими союзниками, український офіцер - генерал Марко Безручко - героїчно боронив Замостя від атак відомої Кінармії чи  1-ї Кінної армії Семена Будьонного . Сьогодні, 15 серпня в День польської армії, котрий  святкується в честь переможної  варшавської битви , пам'ятаймо про солідарність з нашими українськими союзниками, які, власне, ведуть бій  із спадкоємцями  більшовицької традиції,  борються за свою незалежність ... Це також боротьба (не біймося цього сказати) про майбутній устрій  Європи. Так само, як тоді ...

 Переклад за текстом

Немає коментарів:

Дописати коментар