вівторок, 16 серпня 2022 р.

Уладзімір Хільмановіч: Два роки війни

Це вже властивість людського мозку, що деякі речі та явища він починає розуміти пізно, і навіть те, що є очевидним у момент спостереження та досвіду, здається іншим, незрозумілим, а , іноді,  навіть навпаки. Два роки тому сотням тисяч білорусів і мільйонам людей у ​​всьому світі здавалося, що білоруська оксамитова революція перемагає і Республіка Білорусь нарешті стане вільною країною. Через два роки стало зрозуміло, що білоруська Революція Гідності в серпні 2020 року не мала жодних шансів на перемогу. Якимось особивим Божим промислом,інстинктивно, нація вибрала ненасильницький спротив. Це істотно зменшило кількість фізичних жертв, але не змінило суті процесу. І сьогодні, щоб нарешті зрозуміти, що відбувається в нашій державі і з нами, необхідно чітко визначити стан речей. А саме те, що рівно два роки тому почалася війна проти Білорусі та її народу. Це війна і повне захоплення Росією території суверенної держави.
Події серпня 2020 року чітко показали Москві, що вона не зможе не лише завоювати Україну, але навіть підкорити Білорусь, якщо буде просувати «русскій мір». Ніякі пряники-кредити та економічні преференції правлячому режиму в Білорусі не дозволили створити образ привабливої ​​Росії, образ такої єдиної держави, до якої всіма силами тягнуться білоруси. 
Шматгадовая балбатня пра інтэграцыю і прагу «брацкіх народаў» зліцца ў экстазе так і заставаліся балбатнёй і эфемерным воблакам.
Багаторічна балаканина про інтеграцію та прагнення «братніх народів» злитися в екстазі так і залишилася балаканиною та ефемерною хмариною.
І коли серпень 2020 року прийшов у Білорусь багатосотенними народними протестами, Кремль зрозумів і зрозумів, що двадцять чи двадцять п’ять років божевільної пропаганди – це ніщо і пора звернутися до перевірених століттями засобів і методів «уміротворєнія» сусідніх народів.
Можна не сумніватися, що якби у серпні 2020 року під час протестів почалися якісь радикальні дії і режиму вистачило б сил придушити народне повстання, московські десантники висадилися б на центральних площах Мінська, а російські танки оточили б білоруську столицю. А що таке «братерська любов», добре відомо з попереднього знищення росіянами Грозного під час війни проти Ічкерії та останніх злочинів російської армії проти мирного населення в Бучі, Маріуполі та інших містах України.
Те, що Москва повністю підтримувала режим Лукашенка, стало історичним фактом, і це той фактор, який остаточно протверезив значну частину білоруського суспільства, яке сподівалося на «демократизацію» за допомогою східного сусіда. Цю доктрину, до речі, активно формували і спотворювали щодо Білорусі німецько-французькі політичні течії, усі ці шираки-меркелі. Західноєвропейські дипломати не прислухалися до білоруських голосів, а шукали позитивні моменти в режимі, встановленому в Білорусі, і налагоджували з ним співпрацю. Саме після подій серпня-вересня 2020 року в Москві остаточно сформулювали доктрину подальших дій, а військове вторгнення Росії в Україну стало темою спеціально спланованою Кремлем. Поразка в Білорусі та «легка перемога» прискорили це вторгнення. Майже через годину – у липні 2021 року Путін офіційно випустив програмну статтю «Про історичну єдність росіян і українців», де висловився за повну єдність сусідніх народів. Насправді це було майже відкрите, хоча й трохи приховане, оголошення війни. Що, на жаль, мало хто розуміє. Тому таким всесвітнім потрясінням став початок відкритого вторгнення російської армії в Україну в лютому цьогоріч. 
Що залишається робити білорусам після цих двох років «тотального безвиходу»? Хто вміє воювати зі зброєю, той уже воює в складі української армії за визволення. Іншим доводиться збиратися з силами, допомагати політв’язням та їхнім сім’ям, усіма способами здійснювати просвіту, розвивати білоруськомовні ЗМІ за кордоном (саме білоруські!), білоруськомовну освіту та чекати нового історичного «вікна можливостей».

Уладзімір Хільмановіч , Беларускае Радыё РАЦЫЯ



Лукашенко і Путін зустрілися в Сочі.
Світлина: Цензор Нет


Немає коментарів:

Дописати коментар