середу, 24 серпня 2022 р.

Уладзімір Хільмановіч: Наш Івашин

 

У Гродно розпочався черговий суд, а точніше кримінальний процес. Цього разу над журналістом Денисом Івашиним. Навіть за мірками масових переслідувань і репресій у Білорусі протягом останніх двох років цей процес є досить незвичним. Публіцисту закидають не більше, не менше, а державну зраду через нібито шпигунство на користь України. 

Суть даного кримінального провадження полягає в наступному. КДБ звинуватило Дениса у співпраці з українською розвідкою. Спочатку журналіста підозрювали за статтею «Втручання в діяльність працівника органів внутрішніх справ». Пізніше йому також висунули звинувачення за ч.1 ст.356 Кримінального кодексу Білорусі «Державна зрада». За цією статтею журналісту загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі.

Що насправді було в його діяльності? Гродненський журналіст відомий своїми розслідуваннями про участь білоруських силовиків у бойових діях на сході України у складі проросійських формувань, а також викриттям бійців спецпідрозділу «Беркут», які втекли з України після відомих подій 2014 року і почали службу в білоруському ОМОНі. 

Івашина намагалися переслідувати ще раніше. Варто нагадати про позов одіозних власників бізнесу, який створили в Куропатівському районі – ресторану «Поєдем – Поєдім». Для наближених до влади впливових людей із грошима цей процес закінчився нічим. Оперативники слідства з кількох структур так і не змогли притягнути Дениса до кримінальної відповідальності, оскільки його доказова фактична база була складена абсолютно точно та бездоганно. Грунтовно розслідував Івашин і незаконну забудову Бреста в старому місті, де здійснювалися численні махінації та корупційні схеми. Усе це та інше не можна було йому пробачити. 

Я особисто знаю Дениса Івашина двадцять п'ять років. Я пам’ятаю його зовсім молодим, таким мрійником, захопленим своїм містом, його історією, юнаком, який жадав знань і швидко їх накопичував, самоосвітою, як то кажуть, весь час зростав. І врешті-решт він став чудовим журналістом-розслідувачем. Був редактором білоруської служби волонтерської спільноти «Інформнапалм», публікував розслідування переважно в газеті «Новы Час». 

Абсурдність всієї сфабрикованої кримінальної справи підкреслюється насамперед тим, що всі свої журналістські розслідування Денис Івашин проводив публічно, навіть не прикриваючись псевдонімами чи чимось іншим. Він брав інформацію та дані лише з відкритих джерел, оприлюднював результати розслідувань. Це були надзвичайно гострі публікації, а їх сміливість вразила навіть ворогів журналіста. Водночас Денис Івашин не збирався залишати Білорусь і продовжував виконувати свою благородну місію, поки перебував у відпустці та мав можливість працювати. Напередодні затримання та поміщення в СІЗО Івашин повідомляв, що ним дуже цікавляться силовики. До його помешкання прийшли невідомі та зібрали інформацію у сусідів. Незважаючи на різні сигнали про небезпеку, він продовжував залишатися на батьківщині. Його арешт був неминучим у такій ситуації. Журналіста вирвали з молодої сім'ї і кинули за грати, намагаючись змусити його визнати свою провину. Але на ніякі угоди із так званим слідством він не йшов. Власне, тепер він не лише політв’язень, а й військовополонений, як називають його рідні. 

Зараз багато хто у світі захоплюється (і це правильно!) болгарським журналістом Христо Грозевим, який створив унікальну команду розслідувачів «Bellingcat». Івашин - наш білоруський Грозєв і навіть більше, тому що він герой-одинак. А принциповість і мужність Дениса гідні глибокої поваги і просто захоплення. Зрозуміло, що цей суд закінчиться суворим ув'язненням. Але ні людям з погонами та мантіями, ні державним пропагандистам, які поливають брудом журналіста, не вдасться дискредитувати чесне ім’я Дениса Івашина.

Уладзімір Хільмановіч , Беларускае Радыё РАЦЫЯ




1 коментар:

  1. Суд в місті Гродно 13 вересня виніс вирок - 13 років і 1 місяць колонії посиленого режиму. Про це повідомив правозахисний центр «Вясна».

    ВідповістиВидалити