вівторок, 3 січня 2017 р.

Ле Пен не читала де Кюстіна

Ошаліла Марі Ле Пен за фахом правник. Мені невідомо, чи для студентів правничого факультету Паризького університету  передбачене вивчення творчості  Астольфа де Кюстіна. Але політик такого рангу мав би про книгу "Росія в 1839 році" знати. Тоді б не було в неї російських ілюзій, не було би радісного захоплення Путіним. Де Кюстін їхав в Росію переконаним монархістом, а повернувся рішучим противником авторитарного устрою. Його книга про побачене в "тюрмі народів" викликала істеричний гнів Ніколая І і серію спростувань - "рефутацій" в Європі.   Отож порада Марі від її співвітчизника: "Потрібно жити в цій пустелі без спокою, в цій в'язниці без відпочинку, яка іменується Росією, щоб відчути всю свободу, надану іншим народам в інших країнах Європи, якою би не була там обрана форма врядування.

Якщо ваші діти надумають нарікати на Фран цію, прошу вас, скористайтеся моїм рецептом, скажіть їм, їдьте в Росію! Така подорож корисна для будь- якого європейця. Кожен, хто близько познайомиться з цар ською Росією, буде радий жити в якій завгодно країні. Завжди корисно знати, що існує на світі держава, в якій щастя немислиме, бо за самою своєю природою людина не може бути щасливою без свободи". Можливо, читання книги та подорож глибинками Росії змінили би передвиборчу риторику Марі...
Власне, мабуть і щодо назв типів закладів громадського харчування  французьку "націаналістку" не просвітили під час навчання. Інакше би знала, що поява "бістро" у Парижі - чи не єдина в історії "культурна" інтервенція російської армії.  
   
Знимка із Вікіпедії



Немає коментарів:

Дописати коментар