суботу, 28 січня 2017 р.

Віктор Сазонов: Бєларуська нафта

Світ купається в нафті. Її так багато, що уряди багатьох країн, що їй торгують, йдуть на різні непристойні штучки, аби нашкодити конкурентам. Ну якщо вистачає розуму зрозуміти, що цей шлях рано чи пізно призводить до таких же заходів у відповідь, то вони тоді сідають за круглий стіл, і починають домовлятися про зниження видобутку "чорного золота". Щоб ціни трохи поповзли вгору, щоб ринок поділити, і ще про всяку всячину домовляються, від географії прокладки нафтопроводів до торгівлі новими технологіями нафтовидобутку.

Стіл переговорів то може бути і квадратний. Не обов'язково круглий. Справа не в столі. Набагато гірше, коли в декого квадратні голови. І вони починають вважати нафту єдиним джерелом доходу. Адже садити її не потрібно як картоплю, і доглядати не треба як буряк, і зберігати не треба, як зерно, і виховувати, як фахівців, а тільки викачувати з землі, як нечистоти з помийної ями, і продавати тим, у кого нафти нема а гроші є.
При цьому наявність тих грошей не завжди залежить від того, є своя нафта, чи ні. Ось, скажімо, в США є і нафта, і гроші. А в Росії як би і нафта є, до того ж і газ, і ліс, і ще безліч різних корисних речей, які не потрібно ні садити, ні доглядати, ні зберігати, ні виховувати, а грошей, якщо вірити висловлюванням їх прем'єра, нема.
Або ось порівняти Німеччину і Беларусь. Великої нафти немає ні у кого, але гроші з цих двох суб'єктів є тільки у німців. І тут звичайна людська логіка підказує, що бєларуській владі слід було б проаналізувати, якщо Голови не квадратні, а правильної форми, чому у німців є ті гроші, а у нас немає, і постаратися хоч у чомусь повторити їх економічний шлях. Але бєларуський уряд міркує чомусь інше. Може, як і раніше тривають пошуки своєї унікальної економічної моделі з додатковим експериментом безпосередньо над терпінням і витривалістю бєларуського народу, а може вони ще не знають, що колесо вже винайдено, і сподіваються стати першовідкривачами.
І треба віддати їм належне, це у них виходить. Ну з колесом то ні. Його вже придумали, як це відомо переважній більшості людей. Та й конструкція там занадто складна для винахідливості нашого уряду. Але збирати податок за те, що ти не маєш доходу, вони придумали перші. Так званий податок на дармоїдство. І це факт. Ну а факт, як говорив герой одного класичного твору, найвпертіша річ у світі.
Не знаю, сподіваються вони на Нобеля, але на якісь свої внутрішньоміністерські преміальні за таку хитромудру вигадку , мабуть, розраховують. Це ж треба, ніхто на світі до такого не додумався, а наші нарешті опинилися попереду всієї планети .
Адже цей податок особливо цинічний. Він руйнує основи життя бєларусів, коли головним для людини завжди була сім'я. І сім'я вирішувала сама, хто виховує дітей, хто ходить на роботу, хто має інші обов'язки. Тепер це вирішено за них. У сім'ях сварки, звинувачення, розлучення ...
А зовсім недавно інтернет вибухнув від повідомлення, що вже дійшло і до суїциду. І хоча слідчий комітет спростовує цю версію, це вже неважливо. Важливо, що свідомість людей стала це допускати ...
А декрет про податок продовжує свою переможну ходу по Бєларусі. Ось уже тисячі безробітних громадян отримали листи з вимогою його оплатити. Вони бігають, сперечаються, пишуть, запитують за що і чому, і з яких доходів? Вони намагаються зрозуміти суть цього декрету. Але не можуть.
А й справді. Цікаво було б простежити весь ланцюжок міркувань тих, хто його вигадав. І мені здається, що все почалося з тієї самої нафти, яку не потрібно ні садити, ні доглядати ... А тільки брати, та качати, качати і качати з неї гроші.
Тільки от біда, своєї нафти в Бєларусі як кіт наплакав. Ну а чим замінити нафту? Ну ясно чим! Або точніше сказати ким. Тими, чим замінюється і все інше. Бєларуськими громадянами. Ось єдина свердловина, звідки можна качати гроші. Ось яка вона, бєларуська нафта.
А ми все думали, коли це в Бєларусі нафту знайдуть. А її, виявляється, вже знайшли. Цікаво, чи на довго її вистачить.
Віктар СазонаўБеларускае Радыё РАЦЫЯ

Знимка із Всемережжя

Переклади українською творів Віктора Сазонова

ЗазомбованіЧетвертий літакНоворічний роздум про великих і маленьких людейЗагальний фонДе і колиСенсаціяВсе про вибори в БєларусіАмериканський вибірПоїдьте до Києва, Бути бєларусом на Гродненщині


Немає коментарів:

Дописати коментар